Norcia

 

Norcia ligt in de provincie Perugia in de regio Umbrië in Italië en 42 kilometer ten oosten van de stad Spoleto aan de voet van het Sibillini gebergte en in het gelijknamige nationale park. Norcia ligt op een hoogte van 604 meter en heeft een interessante natuurlijke ligging met aan de ene kant de dalende vallei van de Nera rivier en aan de andere kant de stijgende lijn van de steile berghellingen van het Sibillini gebergte. Norcia is de geboortestad van de heilige Benedictus van Nursia en van zijn tweelingzus St. Scholastica. St. Benedictus was de oprichter van het Benedictijnse kloosterstelsel.

 

De stad Norcia werd zwaar beschadigd door de aardbevingen van 24 augustus en 26 oktober 2016, een deel van de bekendste bezienswaardigheden van de stad zijn door de aardbevingen ingestort zoals een deel van de kerk van San Salvatore in Campi, het centrale gedeelte en de klokkentoren van de basiliek van San Benedetto, de daken van de kathedraal van Norcia en van de kerken van San Francesco en Sant’Agostino. De kerk van de Madonna Addolorata met klokkentoren en delen van de middeleeuwse muren zijn volledig ingestort en het Palazzo Comunale en de Castellina werden licht beschadigd.

 

De eerste twee foto’s op deze pagina tonen het plein van Norcia voor en na de aardbeving. Er was alleen materiële schade en de stad is volledig opgeruimd en weer gewoon normaal toegankelijk. Norca is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en het stadje heeft de bandiera arancione; de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano en toeristen weten het stadje ook weer te vinden.

 

 

Norcia staat bekend om de lokale producten zoals worstjes, ham en gezouten vlees; een Norcineria is een slager in heel Midden-Italië gespecialiseerd in deze gerechten uit Norcia. Andere bekende producten uit de streek zijn zwarte truffels, linzen, kazen en honing.

Er zijn verschillende lokale festivals en er is een ruime keus in hotels en appartementen in de directe omgeving en in de heuvels. Norcia ligt in een bosrijke omgeving en is een bekende uitvalsbasis voor bergbeklimmen en wandelen in het nationale park en voor een bezoek aan de bloeiende vlakte bij Castelluccio in het voorjaar. In de stad is een bezoekerscentrum met informatie over de flora, fauna en de mogelijke activiteiten in het natuurgebied Sibillini.