Orbetello

 

De stad Orbetello ligt in de provincie Grosseto in het zuiden van de regio Toscane in Italië en is verbonden met het schiereiland Monte Argentario en met het vasteland door een dijk en een dam. Het is een oude stad en werd al door de Etrusken bewoond, de huidige stad heeft bijna 15.000 inwoners.

 

 

Orbetello heeft een bijzonder mooie ligging op de dijk en centraal in de Lagune van Orbetello, deze dijk is de middelste strook land tussen de twee lagunes Ponente in het noorden en Levante in het zuiden.

 

In de gemeente liggen lange zandstranden in een mooie groene omgeving met mediterrane struiken en dennenbossen. In het noorden van de gemeente ligt een belangrijk natuurreservaat onder beheer van het wereld natuur fonds en in het zuiden liggen de duinen Feniglia.

 

Orbetello is een bezienswaardig stadje met als belangrijkste bezienswaardigheden de kathedraal, de oude stadsmuren met de stadspoort Porta Medina Coeli of Porta Nuova, het archeologisch museum en de boulevard met winkels, cafés en visrestaurants.

De kathedraal is gewijd aan Santa Maria Assunta en gebouwd tussen de dertiende en de twintigste eeuw op de fundamenten van een Romeinse tempel in gotische bouwstijl met een fraai barok interieur.

 

De meest kenmerkende bezienswaardigheid is de Mulino Spagnolo ten westen van de stad, de Spaanse molen ligt in de Lagune van Orbetello.

 

Talamone ligt 25 kilometer ten noorden van de stad Orbetello binnen de gelijknamige gemeente. Het is een oude en levendige stad met een haven en grenst aan het regionale natuurpark Maremma. Het strand van Fonteblanda is een rustig strand langs de kust.

 

Natuurreservaten Orbetello

 

Het natuurreservaat Laguna di Orbetello di Ponente is het natuurgebied van de lagune Orbetello en de lagune Ponente en het is een Ramsar wetland, het hele natuurreservaat ligt in de WWF Oasi Orbetello ten noorden van de stad en langs de kust. Het is een van de belangrijkste vogelgebieden in de regio en de belangrijkste lagune van de Tyrreense Zee met vooral in de winter duizenden vogels. In het natuurgebied liggen de Lagune van Orbetello, duinen met vegetatie, wetlanden en bossen zoals het Patanella bos. De WWF oase is elk weekend geopend voor bezoekers van 1 september tot 1 mei. Rondleidingen met een groep zijn bijna elke dag mogelijk met een reservering bij het Italiaanse WWF.

 

Het natuurreservaat Duna Feniglia ligt in het zuiden van de gemeente Orbetello en is ontstaan door de Tombolo di Feniglia; een landengte ontstaan door de afzetting van zand tussen het vasteland en het schiereiland Monte Argentario. De Tombolo heeft een lengte van circa zes kilometer en in het natuurreservaat liggen duinen en dennenbossen. Het Feniglia strand is een van de langste en mooiste zandstranden in de regio en is via het bos bereikbaar. In 1610 kwam de beroemde schilder Caravaggio, pseudoniem van Michelangelo Merisi, aan land bij het strand Feniglia, hij is hier overleden en er is een herdenkingsmonument opgericht.

Het natuurgebied met het Feniglia strand is gratis toegankelijk via een wandelpad of fietspad, auto’s zijn niet toegestaan. Er is een goede keus in hotels, een B&B, Casa rural of een camping in deze mooie natuurlijke omgeving.