Orsomarso

 

Orsomarso ligt in de Italiaanse regio Calabrië, 16 kilometer ten oosten van de kustplaats Scalea, het is een kleine stad op een hoogte van 120 meter. Orsomarso heeft een mooie ligging in het natuurreservaat Valle del Fiume Argentino en aan de benedenloop van de rivier Lao, dit natuurgebied is onderdeel van het nationale park Pollino.

 

Orsomarso heeft vermoedelijk een Romeinse oorsprong en ontstond als een vesting, het zou ook kunnen dat het gebied al eerder werd bewoond. In de Romeinse tijd was de plaats niet alleen een centrum voor de verdediging van de vlakte rond de rivier Lao maar het werd ook het centrum van handel. Later werd het dorp een religieus centrum voor Basiliaanse monniken en werd bezocht door belangrijke heiligen, de stad ontwikkelde zich rond de kloosters en kerken. Orsomarso is nu een bezienswaardig artistiek stadje in een mooie natuurlijke omgeving.

 

De Parochiekerk van San Giovanni Battista is gebouwd in de zeventiende eeuw en staat aan het plein in het centrum, er zijn een aantal marmeren altaren te zien en veel schilderingen. De Kerk van Santa Maria di Mercuri is gebouwd in de tiende eeuw, er is een beeldje van de Madonna te zien en oude gemetselde zitplaatsen van de Basiliaanse monniken, rondom de kerk woonden kluizenaars. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere een Franciscaans klooster, de Kapel van St. Cosimo, de restanten van het kasteel, een bijzondere klokkentoren en een watermolen.

 

Orsomarso ligt in het natuurreservaat Valle del Fiume Argentino en is het ideale vertrekpunt voor excursies in het natuurgebied. Er zijn wandelroutes langs kloven en in de bergen en bossen en het is mogelijk om te kanoën of te raften op de Lao rivier. Er zijn grotten zoals de hoge Madonna van Lourdes grot met beeldje, watervalletjes, bergstromen en woningen van kluizenaars te zien.

 

 

In de hotels of pensions in de omgeving is informatie beschikbaar over de wandelroutes en excursies. Het stadje en het natuurgebied zijn ook prima te bezoeken vanuit de kustplaatsen Scalea en San Nicola Arcella.