Orvieto

 

Orvieto in Italië ligt in het zuidwesten van de regio Umbrië in de provincie Terni, de stad heeft een bijzondere ligging op een heuvel van tufsteen. Deze heuvel wordt ook wel een butte genoemd, een bergvorm met meestal steile wanden en een min of meer vlakke top. Orvieto ligt op een hoogte van 325 meter en de stadsmuren zijn ook van de lokale steensoort Tufa gebouwd. De naam van de stad is afgeleid uit het Latijn met als betekenis de Oude stad.

 

 

Orvieto wordt al bewoond sinds de Etruskische tijd en was een belangrijk centrum van de Etruskische beschaving van circa 700 tot 600 jaar v. Chr. De stad werd een belangrijk cultureel centrum van de regio Umbrië in de dertiende eeuw met onder andere de invloed van de filosoof Thomas van Aquino.

 

Bezienswaardigheden Orvieto

 

De Kathedraal van Orvieto is gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd Maria en gebouwd tussen 1290 en 1591 in Italiaanse gotiek bouwstijl. De Duomo heeft een rijk versierde gotische gevel met een groot roosvenster en een gouden voorgevel versierd met reliëfs, beelden en symbolen. De opmerkelijke gevel wordt gezien als een van de grote meesterwerken uit de late middeleeuwen.

 

Er zijn vijf klokken en drie bronzen deuren en in de kerk zijn onder andere twee kapellen met mooie fresco’s van bekende Italiaanse schilders te zien.

 

Er ligt een labyrinth van grotten en tunnels onder de stad uitgegraven in het tufsteen in de vijfde eeuw v. Chr.

In totaal zijn er circa 1200 tunnels, trappen en kelders met nissen voor druivenranken.

Het tunnelsysteem is aangelegd als voedselopslagplaats maar ook om te ontsnappen tijdens een belegering van de stad via een tunnel onder het paleis met een uitgang buiten de stadsmuren. Met een gids zijn een deel van de tunnels te bezichtigen.

 

Meer bezienswaardige kerken in de stad zijn de San Giovenale, de Sant’Andrea, de San Domenico met mausoleum, de San Lodovico, de San Francesco en de kapel van San Brizio. In het nationaal archeologisch museum van Orvieto zijn onder andere Etruskische kunstvoorwerpen te zien uit de omgeving.

 

Orvieto is een van de Italiaanse Cittaslow steden, een internationaal keurmerk gebaseerd op de Slowfood organisatie voor steden die een onthaasten mentaliteit nastreven en een authentieke lokale identiteit willen bewaren met behoud van de leefomgeving, het landschap, de cultuurhistorie, streekproducten en gastvrijheid. Orvieto wordt ook wel een van de meest romantische steden van Italië genoemd vanwege deze onthaasten mentaliteit, de authentieke sfeer en de gastvrijheid.

 

In de stad zijn een aantal festivals zoals elk jaar in augustus met een presentatie van de lokale wijnen en ambachtelijke producten zoals keramiek, kantwerk, houtsnijwerk en het werk van goudsmeden en een aantal beeldhouwers op het centrale plein.

In het najaar zijn de wijnkelders van de stad open voor een bezichtiging en voor het proeven van de wijn. In mei is er elk jaar een bloemententoonstelling op de pleinen en de balkons in de oude stad en met kerst is er een bijzondere ondergrondse kerststal in het centrum.

 

In de landelijke omgeving met wijngaarden liggen goede wandelroutes. Een mooie route met een lengte van ruim vier kilometer is het wandelpad naar Rocca Ripesena.

 

 

Het dorp Rocca Ripesena ligt ten westen van Orvieto op een hoogte van 370 meter aan de voet van een hoge rots van tufsteen. Rond het dorp liggen wijngaarden en enkele agriturismo’s en het is mogelijk om naar de top van de rots te klimmen met een schitterend uitzicht op de omgeving. Er is een goede keus in populaire hotels rond het centrum