Ostia Antica

 

Ostia Antica is een oude Romeinse havenplaats op korte afstand van Rome in de Italiaanse regio Lazio. Ostia was een stad in de historische regio Vetus vetium, het was het gebied van de Italiaanse volksstam de Latijnen. De regio werd Oud Latium of Oud Lazio genoemd om het verschil aan te geven met de hele regio Latium of Lazio.

 

Het huidige Ostia Antica was de havenplaats van Rome en lag toen vanzelfsprekend aan zee maar ligt nu door verzanding landinwaarts. Het woord Ostium staat voor riviermonding, de stad werd opgericht bij de zoutpannen aan de monding van de rivier de Tiber. De eerste Romeinse kolonie werd hier gesticht in de zevende eeuw v.Chr.

De havenplaats ontwikkelde zich als een belangrijk handelscentrum voor graan.

 

De ruïnes van Ostia Antica zijn opgegraven vanaf het begin van de negentiende eeuw, er zijn veel woningen en monumenten bewaard gebleven. Het is nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Italië, een plaats waar het oude dagelijkse leven zichtbaar is.

 

Ostia Antica vormt samen met Pompeï de grootste archeologische vindplaats ter wereld met een oppervlakte van 1,5 vierkante kilometer waarvan circa 40% tot nu toe is terug gevonden met archeologische opgravingen, meer dan de helft van de stad moet nog opgegraven worden.

 

Het oppervlakte van de oude stad is groot en is onderverdeeld in vijf gebieden.

 

In regio 1) lag het castrum of het kamp met muren, poorten, winkels en een Capitolium of Capitolijn. Een Capitolium is een oude tempel meestal gewijd aan Jupiter, Juno en Minerva en gebouwd op heuvels, ze waren op veel plaatsen in Italië gebouwd. In deze regio liggen verder de restanten van een forum, basiliek, een plein met galerij, de ronde tempel en baden.

 

In regio 2) liggen de restanten van vier tempels, het Romeinse theater van Ostia, het plein van de gilden en de thermale baden van Neptunus.

 

Regio 3) ligt bij het oude strand en hier zijn vooral de restanten van huizen met tuinen te zien met bijzondere marmeren vloeren en mozaïeken.

 

 

In regio 4) bij de oude haven stond de tempel van Magna Mater, huizen, er was een markt en later werd er een forum gebouwd. In regio 5) stonden pakhuizen en graanschuren en ook huizen en een badhuis.

 

 

Er zijn een aantal musea bij het terrein van Ostia Antica, de archeologische opgraving is open voor bezoekers van dinsdag tot en met zondag, elke maandag gesloten. De entreeprijs is € 8,- voor volwassenen en € 4,- voor de leeftijd 18-25, onder 18 is gratis toegang en elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Het gebied is bereikbaar vanuit Rome met de trein via de spoorlijn Rome-Lido met een station bij Ostia Antica, vanaf hier is het nog geen tien minuten lopen naar de ingang. Bij de kustplaats Ostia Lido zijn hotels, restaurants, een haven en goede stranden.