Ostia Lido

 

Ostia Lido of Lido di Ostia is de kustplaats en het strand van Rome en ligt 30 kilometer ten zuidwesten van de stad Rome in de metropool Roma Capitale en in de regio Lazio in Italië. Roma Capitale is onderverdeeld in 15 gemeenten en Ostia is gemeente X (Romeinse cijfer 10); de kustfractie van Rome. In de kustfractie Ostia liggen de districten Lido di Ostia Ponente, Lido di Ostia Levante en Lido di Castel Fusano. De officiële naam is Lido di Ostia; Strand van Ostia, genoemd naar de oude stad Ostia maar in de volksmond wordt de fractie Ostia of Ostia Lido genoemd.

 

Ostia Lido ligt aan de Tyrreense Zee ten zuiden van de monding van de rivier de Tiber, het is een populaire kustplaats waar in de zomer veel inwoners uit Rome hun vakantie doorbrengen. Het populaire strand is bereikbaar met de trein vanuit de stad Rome in ruim een half uur via de spoorlijn Rome-Lido. De stad Ostia is grotendeels gebouwd aan het einde van de twintigste eeuw en heeft nu bijna 100.000 inwoners. In de stad aan de kust zijn veel bezienswaardigheden zoals het paleis van de gouverneur, villa’s, de toren San Michele, kerken, stadsparken en de toeristische haven van Rome.

De toeristische haven is een moderne en populaire jachthaven met ruim 800 ligplaatsen, een scheepswerf, winkels en restaurants. De Lungomare van Ostia is een lange boulevard met fietspad en een amfitheater.

 

Het Ostia Lido strand wordt in de zomermaanden onderverdeeld in vrije stranden die voor iedereen gratis toegankelijk zijn en in privé stranden die alleen tegen betaling toegankelijk zijn, deze worden Stabilimenti Balneari genoemd. De Stabilimenti Balneari zijn populaire badplaatsen met voorzieningen, de entreeprijs voor een van deze stranden bij Ostia is circa 5 euro per dag.

 

De faciliteiten op de betaalde stranden variëren maar als basis zijn er altijd kleedhokjes, toiletten en ligbedden met parasols. Vaak zijn er ook strandbars, verhuur van waterport artikelen, een kiosk met zonnebrandcrème, badhanddoeken en dergelijke en een EHBO post.

 

Langs de kust staan ook hotels met privé stranden die alleen gratis toegankelijk zijn voor gasten van het hotel. Sommige hotels hebben kenmerkende objecten zoals een grote schelp geplaatst om het strand van het hotel gemakkelijk terug te kunnen vinden vanuit zee. De openbare stranden zijn zeker in de maand augustus erg druk, de privéstranden zijn vaak wat rustiger al hangt dit af van de populariteit van een strand en de aanwezigheid van bijvoorbeeld muziek cafés, watersporten, activiteiten op het strand of van de aanwezigheid van bekende personen.

Er is een ruime keus in 4-of 5-sterren hotels in Lido en omgeving. Ostia Antica ligt iets ten noorden van Ostia Lido, het is de oude Romeinse havenplaats van Rome in Ostia, deze havenplaats lag vroeger aan zee.