Otranto

 

Otranto in Italië ligt in de regio Apulië  en aan de oostkust van het schiereiland Salento, 46 kilometer ten zuidoosten van de stad Lecce. De Straat van Otranto is genoemd naar het stadje, deze zeestraat vormt de verbinding tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee met een lengte van circa 72 kilometer tussen de kusten van Apulië en Albanië. Otranto is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en ligt in een vruchtbare regio, het is een goede uitvalsbasis om te wandelen in de omgeving en om het schiereiland te verkennen.

 

Bezienswaardigheden Otranto

 

Het Kasteel van Otranto of Castello Aragonese is herbouwd aan het einde van de vijftiende eeuw, rondom het imposante vijfzijdig kasteel ligt een gracht met een ophaalbrug. Vanaf het kasteel is er goed uitzicht op de haven, de baai en de stranden.

 

De Kathedraal van Otranto of de Kathedraal van Annunziata is gebouwd aan het einde van de elfde eeuw door graaf Roger I, later zijn er meer decoraties aangebracht en het roosvenster.

 

In het opvallende interieur met de kolommen ligt een mooie en grote mozaïekvloer met onder andere afbeeldingen van de maanden van het jaar en veel bijbeltaferelen uit het Oude Testament. De mozaïekvloer in de kathedraal heeft een indrukwekkende lengte van 57 meter en een breedte van 28 meter. Onder de kerk ligt een crypte die wordt ondersteund door 42 pilaren.

 

Rondom het hoofdaltaar zijn schedels en beenderen te zien van de Martelaren van Otranto. De executie van de 813 Martelaren van Otranto vond plaats op 14 augustus 1480, het is onduidelijk of de slachting gebaseerd was op religieuze gronden of als strafmaatregel tegen het hardnekkige verzet van de bewoners waardoor de Turkse opmars werd vertraagd en de koning van Napels de lokale vestingwerken kon versterken. De martelaren werden eerst zalig en later heilig verklaard  en zijn nu de beschermheiligen van de stad Otranto. Het verzet wordt gezien als een mijlpaal in de Europese geschiedenis omdat als gevolg van dit offer het Italiaanse schiereiland Salento nooit werd veroverd door islamitische troepen.

 

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn nog een groot aantal kerken zoals de kerk van San Pietro met Byzantijnse fresco’s, het Hypogeum van Torre Pinta met een onderaardse ruimte die gebruikt werd voor godsdienstige rituelen en begrafenissen en het archeologische gebied met de grot Romanelli. De oude stad binnen de stadsmuren is in de zomermaanden op zondagmiddag afgesloten voor autoverkeer voor de traditionele “passegio”; het wandelen of slenteren wat Italiaanse gezinnen graag doen in de zomer op de vrije zondag.

 

Meer van Bauxiet

 

Het Meer van Bauxiet of de Laghetto di Bauxite ligt een kleine drie kilometer ten zuiden van de stad, het meer is ontstaan bij een steengroeve voor de winning van bauxiet.

 

Het bauxiet in de groeve werd ruim 20 jaar verscheept via de haven. De steengroeve werd stilgelegd in 1976 vanwege het kostbare proces om het mineraal te winnen.

 

Er is een kleine vijver ontstaan door het grondwater en rondom het Meer van Bauxiet groeit nu riet en verschillende waterplanten en er is een wandelpad.

Mooie 4- of 5-sterrenhotels of een casa rural bij het strand.