Padule en Scarlino

 

De Padule en de kust van Scarlino of de Padule di Scarlino is een beschermd natuurgebied in de provincie Grosseto in de regio Toscane in Italië. In het natuurgebied ligt het heuvelachtige gebied Bandita di Scarlino, een aantal kleine wetlands of moeraslanden en de bijzondere baai met het “muzikale” strand Cala Violina.

Het natuurgebied Padule en Scarlino heeft een oppervlakte van circa 7,5 vierkante kilometer en ligt ten zuiden van de stad Follonica tegenover het Italiaanse eiland Elba.

 

Het Bandita di Scarlino is een heuvelachtig gebied met als top de Monte d’Alma met een hoogte van 559 meter. De heuvels liggen gedeeltelijk direct aan de kust ten zuiden van de haven van Puntone di Scarlino en lopen door tot aan Punta Ala, hier tussen liggen de twee mooie stranden Cala Martina en Cala Violina. Landinwaarts ligt het heuvelachtige gebied van Poggio Ballone binnen de gemeente Castiglione della Pescaia. De Poggio Ballone is een afwisselend landschap met bossen en de weilanden, vaak met een kudde schapen, kenmerkend voor het Maremma landschap. In de heuvels zijn wandelpaden, fietspaden en ruiterpaden met zicht op de kust of de heuvels. In het natuurgebied groeit onder andere de kortarige zeekraal, jeneverbes, steeneik en dennen en er zijn veel soorten vogels waarvan een van de meest opmerkelijke soorten de zwartkoprietzanger is.

 

 

De stranden Cala Martina en Cala Violina liggen centraal aan de kust in het natuurgebied maar worden gescheiden door een landtong en zijn niet aaneensluitend bereikbaar. De Cala Martina is een vrij smalle baai, de Cala Violina is wat breder, de twee baaien zijn alleen per voet of over zee bereikbaar en worden gekenmerkt door een bijzonder heldere zee. Bij de ingang van de Cala Martina staat een monument ter ere van Giuseppe Garibaldi, vanaf de parkeerplaats loopt er een wandelpad met een lengte van ruim een kilometer naar het strand Martina.

 

 

Cala Violina

 

De Cala Violina is ook alleen wandelend of over zee bereikbaar, het is een mooie baai tussen de groene heuvels met een strand van fijn wit zand. De baai wordt Cala Violina genoemd naar een viool omdat het witte zand als je er overheen loopt het geluid maakt van muziek van een viool. Het is een fijnzinnig geluid en alleen te horen als het stil is. Het muzikale geluid van een viool wordt veroorzaakt door het soort zand van het strand, het is zilverzand of ook wel kwartszand genoemd en dit zand is de belangrijkste grondstof voor de glasindustrie.

Het is een soort trillend geluid vergelijkbaar met het geluid van een wijnglas als je daar met een vinger over de rand van het glas wrijft gaat het glas trillen en geeft het net als het zand van het strand Violina hoge tonen. In de weekenden en vooral in de zomermaanden is het te druk om het geluid van een viool te horen, in de winter en in het voor- en najaar is het geluid wel waar te nemen. De Cala Violina baai is bereikbaar via een wandelpad door het bos vanaf de parkeerplaats, in de zomermaanden is er ook mountainbike verhuur en het is ongeveer een half uur lopen naar het strand. In de nabij gelegen kustplaats Follonica is er een ruime keus in goede hotels, appartement of een camping direct aan het strand of in de heuvels met mooi uitzicht.