Papasidero

 

Papasidero in de Italiaanse regio Calabrië ligt ten oosten van de kustplaatsen Praia a Mare en San Nicola Arcella aan de Lao rivier en in het natuurreservaat Valle del Fiume Argentino. Het stadje en het natuurreservaat zijn deel van het nationale park Pollino dat in de regio’s Calabrië en Basilicata ligt. Papasidero heeft een mooie ligging tussen de bossen en in de heuvels op een hoogte van 208 meter. De naam van het stadje is afgeleid van de naam van een monnik die hier werkte, het hoofd van een voormalig klooster van de orde van Basilianen in deze regio.

 

Het historische centrum van Papasidero heeft een herkenbare middeleeuwse stijl en is gebouwd in de twaalfde en de dertiende eeuw. Er werd eerst een vesting in het stadje gebouwd voor de verdediging van dit gebied rond de Lao rivier, later werd de stad uitgebreid.

 

Een deel van de oude stadsmuren van de kleine stad zijn nog intact met de oude toegangspoorten. Op de top van de heuvel staat het Normandisch-Zwabische kasteel en in het centrum staat de kerk van San Costantino.

 

 

Het Santuario della Madonna di Costantinopoli of het Heiligdom van Maria van Constantinopel is gebouwd tussen de rotsen in de zeventiende en de achttiende eeuw. De kerk is bereikbaar via een lange trap die is uitgehouwen in de rotsen.

 

 

De Lao rivier is een populaire rivier om te kanoën en te raften met een grote variatie in stroming, in de herfst na regenval overstroomt de rivier regelmatig. Vanuit Papasidero zijn er wandelroutes in het natuurgebied, er is informatie over onder andere de mogelijkheden van wandelen, klimmen en grotonderzoek en er zijn vier centra voor de verhuur van rubberen boten om te raften of voor de verhuur van een kano.

 

De Romito grot ligt dertien kilometer ten noorden van Papasidero en is via een wandelroute maar ook grotendeels met de auto te bereiken. In de Romito grot zijn rotstekeningen gevonden van een oeros.

Het is een belangrijke archeologische vindplaats omdat de tekening van de oeros een van de oudste bewijzen van prehistorische kunst is in Italië. De Romito grot ligt in een archeologisch gebied en er is ook een klein museum met een tentoonstelling over de geschiedenis en de vondsten.

 

 

In het centrum of met een mooie ligging aan de Lao rivier zijn enkele kleinschalige B&B’s en het stadje en het natuurgebied liggen op korte afstand van de kustplaatsen Praia a Mare en San Nicola Arcella.