Passignano sul Trasimeno

 

Passignano sul Trasimeno ligt aan het Trasimeense Meer in de Italiaanse regio Umbrië, circa 30 kilometer ten westen van de stad Perugia. Het stadje heeft een mooie ligging op een kaap en werd in de oudheid al bewoond door de Etrusken en de Romeinen. Passignano sul Trasimeno was altijd een vissersstadje maar is nu een van de populairste toeristische plaatsen aan het Trasimeense Meer en is aangesloten bij de vereniging mooiste dorpen van Italië.

 

 

Bezienswaardigheden Passignano sul Trasimeno

 

In het historische centrum van de stad zijn nog de vroegere verdedigingsmuren, toren en poorten te zien en op het hoogste punt van de stad liggen de restanten van het fort of kasteel La Rocca. In het fort La Rocca is nu een museum met een tentoonstelling over de scheepvaart in deze regio en er zijn een aantal boten te zien die vroeger werden gebruikt in het Trasimeense Meer en omgeving.

De kerk van San Rocco is gebouwd in de zestiende eeuw in renaissancestijl. Het heiligdom van de Madonna dell’Oliveto is in dezelfde periode gebouwd. De kerk San Bernardino ligt in het centrum en heeft twee verdiepingen en is gebouwd tussen de veertiende en de zestiende eeuw. In de wijken buiten het centrum zijn nog een aantal bezienswaardige kerken zoals in San Vito del Lago.

 

In de haven van Passignano sul Trasimeno liggen vissersboten en kleine veerboten met een verbinding naar de eilanden Maggiore en Polvese in het Trasimeense Meer.

 

Elk jaar in de laatste week van juli is er het festival Palio delle Barche, de vier districten van de stad houden dan een soort race met boten op hun schouders door de oude stad naar de pier waarna de race verder gaat in het water.

De botenrace is ontstaan uit een historische vlucht aan het einde van de vijftiende eeuw waarbij tijdens een ruzie tussen adelijke families men ook met de boten op de schouders moest vluchten naar het kasteel.

In de week van het festival zijn er verschillende festiviteiten in de stad en de week wordt afgesloten met een licht- en vuurwerkshow bij het oude kasteel.

 

Elke vrijdag is er een markt in het centrum met veel lokale producten, langs de kust van het meer liggen een aantal strandjes en goedkope hotels en appartementen. Langs het meer liggen nog een aantal stadjes die leuk zijn om te bezoeken en het is mogelijk om een excursie te maken naar onder andere Perugia, Gubbio en Assisi.