Pentedatillo

 

Pentedatillo in Italië ligt in de regio Calabrië 33 kilometer ten zuidoosten van de plaats Reggio Calabria. Het stadje is genoemd naar de rots Pentedatillo, die de vorm had van een rots met vijf vingers. Een gedeelte van de rots is ingestort waardoor er nu geen vijf vingers meer zijn maar voor de Grieken zag de rots er uit als een hand van een cycloop, in de Griekse mythologie was de cycloop een reus met drie ogen.

 

Pentedatillo is een spookstadje en ligt op een hoogte van 250 meter op de berg Monte Calvario. De stad werd gesticht door gekoloniseerde Grieken rond 640 v. Chr. en in de tijd van Groot-Griekenland of Magna Graecia was het een bloeiende handelsstad. In de Romeinse tijd was het ook nog steeds een welvarende stad maar door de Byzantijse overheersing kwam hier verandering in en later werd de stad door verschillende aanvallers geplunderd, in de tijd van de Vikingen ging het weer beter met het stadje.

Pentedatillo werd getroffen door een zware aardbeving in 1783 en de laatste bewoners vertrokken uit het stadje, ze vestigden zich in Pentedatillo Nuovo op korte afstand van het oude dorp. De plaats was onbewoond tot aan 1980 toen vrijwilligers aangetrokken door de mooie ligging besloten om het stadje weer deels bewoonbaar te maken. Kunstenaars en lokale ambachtslieden zijn in Pentedatillo gaan wonen en hebben winkeltjes geopend waar hun producten te koop zijn. Sinds 2015 heeft het plaatsje zelfs weer een burgemeester en er is een restaurant. Het dorp in de fascinerende omgeving is nu wandelend te bezichtigen. Bij de ingang staat een kunstwerk, een monument voor Edward Lear, de reiziger en schrijver noemde het plaatsje in de negentiende eeuw “de vreemdste menselijke verblijfplaats”. De kerk van St. Petrus en St. Paulus kan met een gids worden bezocht, verder is het een wandeling door de verlaten straatjes en het bezoeken van de winkeltjes en de restaurants. De gids kan het fascinerende verhaal vertellen van de familie Alberti waardoor er een ware tragedie ontstond in het dorp en het de bijnaam kreeg “hand van de duivel”.

 

Elk jaar is er een filmfestival voor korte films, het Pentedattilo Film Festival is opgedragen aan de reizigers die ongebruikelijke grenzen verkennen. Het filmfestival duurt vijf dagen en naast de korte films zijn er lezingen, discussies en andere evenementen. Het is fascinerend hoe een verlaten stadje tot leven wordt gebracht met beelden en woorden. Het spookdorp ligt op korte afstand van het nationale park Aspromonte en is goed te bereiken vanuit onder andere de kustplaatsen Scilla en Reggio Calabria.