Perugia

 

Perugia is de hoofdstad van de regio Umbrië in Italië en van de gelijknamige provincie, de stad ligt ten westen van het Trasimeense Meer. Het was in de oudheid een belangrijke Etruskische stad en werd later een invloedrijk cultureel en artistiek centrum van Italië met de bekende schilders Pietro Perugino, Pinturicchio, Gerardo Dottori, de beeldhouwer Vincenzo Danti, de architect Galeazzo Alessi en de wiskundige en astronoom Ignazio Danti.

 

De stad werd een bestemming voor artistieke training en later ook een universiteitsstad maar staat ook bekend als de chocoladestad met de Perugiaanse chocola en jaarlijks een groot chocoladefestival. Het historische centrum van Perugia ligt op een aantal heuvels met een gemiddelde hoogte van 450 meter met oude muren, straatjes, trappen en een mooi uitzicht op de landelijke omgeving.

 

Bezienswaardigheden Perugia

 

Het Palazzo dei Priori staat aan het Piazza IV Novembre en is in gebruik als stadhuis, op de derde verdieping is er een museum: de Nationale Galerij van Umbrië. Het paleis werd gebouwd in gotische stijl tussen 1293 en 1443 en boven de belangrijkste ingang van het paleis zijn decoratieve sculpturen te zien van griffioenen; een van de belangrijkste symbolen van de stad Perugia. Het stadhuis heeft een mooi interieur met houten decoraties en fresco’s.

 

De Fontana Maggiore ligt aan hetzelfde plein IV Novembre tussen het stadhuis en de kathedraal, de monumentale fontein werd gebouwd tussen 1275 en 1277 en heeft reliëfs met afbeeldingen van onder andere de maanden van het jaar, de leeuw en de griffioen als symbolen van de stad en er zijn veel standbeelden van heiligen.

 

De kathedraal van Perugia of de kathedraal van San Lorenzo ligt tegenover het stadhuis en de fontein en is gebouwd tussen 1345 en 1490 in een gotische bouwstijl.

 

De kerk van San Michele Arcangelo is een opvallend rond gebouw, de kerk of de tempel is gewijd aan de Aartsengel Michaël en gebouwd in een vroege romaanse stijl met Byzantijnse invloeden in de vijfde eeuw. De kerk ligt in het noorden van de stad in de gelijknamige wijk Borgo Sant’Angelo en heeft een mooi interieur met kapellen en gotische bogen. Andere bezienswaardige kerken in de stad zijn onder andere de San Pietro, de San Domenico en de kapel van San Severo met een fresco geschilderd door Rafaël en Periguno en het voormalige klooster Santa Giuliana van de orde der cisterciënzers. Het klooster Santa Giuliana is gebouwd halverwege de dertiende eeuw, het complex is nu in gebruik als taalschool, op zondag en religieuze feestdagen is er nog wel een Heilige Mis.

 

 

Rondom de stad Perugia liggen nog oude stadsmuren, de middeleeuwse muren werden geboeud als aanvulling op de Etruskische muren. Er zijn in de muren nog steeds een aantal bogen en toegangspoorten zichtbaar zoals de Arco Etrusco, de Porta Marzia, de Porta Trasimena, de Porta Romana en de grote middeleeuwse poort Porta di Sant’Angelo. Een deel van de oude muren zijn ook nog zichtbaar als gewelven in kelders in de stad.

 

In de stad zijn nog veel andere paleizen en pleinen, een aantal parken en tuinen zoals de middeleeuwse tuin en een botanische tuin. Er zijn verschillende wandelroutes binnen en buiten de stad die gebaseerd zijn op oude Etruskische of Romeinse wegen. Belangrijke musea in de stad zijn de Nationale Galerij van Umbrië, het Nationaal Archeologisch Museum van Umbrië en het historisch museum. In de stad zijn verder een theater, bibliotheken, verschillende gebouwen van de universiteit waaronder de “Chocolade school”. Jaarlijkse evenementen zijn onder andere: carnaval, een jazzfestival, het journalistenfestival, de Fiera dei Morti; een van oorsprong middeleeuws festival gebaseerd op Allerheiligen in de eerste week van november en het EuroChocolate festival elk jaar in oktober. Het chocoladefestival in Perugia duurt 9 dagen en is een van de grootste chocoladefestivals van Europa met bijna 1 miljoen bezoekers per jaar. Er zijn goed gewaardeerde hotels en B&B’s in veschillende prijsklasses in centrum of directe omgeving.