Pescara

 

Pescara in Italië ligt in de regio Abruzzen aan de Adriatische Zee en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt aan de monding van de Aterno-Pescara rivier, deze rivier ontspringt als de Aterno bij de Monti della Laga en heeft een lengte van 145 kilometer, bij Popoli vloeit de Aterno samen met de Pescara-rivier en mondt uiteindelijk uit in de Adriatische Zee. In de Romeinse tijd was de naam van de rivier en de stad Aternum. In de middeleeuwen werd de stad verwoest door de Lombarden en kwam de Italiaanse bisschop San Cetteo om het leven. Hij is nu de beschermheilige van de stad Pescara en zijn naamdagen worden elk jaar gevierd op de eerste zondag van juli en op 10 oktober. Pescara werd later een vissersdorp en de huidige naam van de stad is afgeleid van het rijke viswater in deze omgeving.

 

Bezienswaardigheden Pescara

 

De kathedraal van San Cetteo ligt in het oude centrum en is gebouwd tussen 1933 en 1938 in een neoromaanse bouwstijl. Andere bezienswaardige kerken in de stad zijn onder andere de kerk van San Silvestro, de kerk van Sant’Andrea Apostolo bij het stadhuis en de basiliek van de Madonna dei Sette Dolori, verder zijn er nog een aantal moderne kerken.

 

Het stadhuis is een voormalig paleis en staat centraal op het Piazza Italia. Het Piazza Salotto of het Piazza della Rinascita ligt centraal in het centrum en is het belangrijkste plein voor jaarlijkse evenementen. Aan het plein ligt het toeristische informatiecentrum voor de provincie Pescara en er zijn wisselende tentoonstellingen. Elk jaar in de maand juli wordt het Pescara Jazz festival georganiseerd dat gezien wordt als een van de belangrijkste Jazzfestivals van Europa. In de zomer is er ook een internationaal filmfestival met de Flaiano awards.

 

De Ponte del Mare, de Brug van de Zee, is een fiets- en wandelbrug met een lengte van 466 meter. De tuibrug is de langste fiets- en voetgangersbrug van heel Italië en vormt de verbinding tussen de noordelijke en de zuidelijke oever van de Aterno-Pescara rivier.

 

In het oude centrum van de stad ligt het Museum van de Abruzzen, een etnografisch museum  met een weergave van de geschiedenis en het leven in de Abruzzen.

 

Er zijn een aantal stadsparken in Pescara zoals het Florida park in het centrum, ten noorden van de stad ligt het natuurreservaat Pineta van Santa Filomena en ten zuiden van de stad het natuurreservaat Pineta Dannunziana.

 

De haven van Pescara is een belangrijke haven voor de hele regio en, is een veerboot verbinding met Kroatië. Een deel van de haven is in gebruik als vissershaven en er is een goede jachthaven als centraal punt in de Adriatische Zee.

 

Langs de kust liggen lange zandstranden en een aantal trabucco die werden gebruikt voor de visserij. Er is een ruime keus in hotels en B&B’s en Pescara ligt op korte afstand van het nationale park Gran Sasso en het regionale park Sirente.