Pisa

 

Pisa in Italië ligt in de regio Toscane en is de hoofdstad van de provincie Pisa. De stad ligt aan de rivier de Arno die hier uitmondt in de Ligurische Zee en 85 kilometer ten westen van de stad Florence.

De stad kent veel bezienswaardigheden waarvan de scheve toren van Pisa zonder meer de bekendste is, maar er zijn veel meer historische gebouwen te zien en het Piazza del Duomo is een werelderfgoed. Pisa is goed bereikbaar vanaf Florence, er is een goede treinverbinding en een internationale luchthaven.

 

Bezienswaardigheden Pisa

 

Het Piazza del Duomo ligt ten noorden van het oude stadscentrum en staat sinds de twintigste eeuw ook bekend als Piazza dei Miracoli. Het Domplein of het Plein van de Wonderen wordt gezien als een belangrijk centrum van Europese middeleeuwse kunst en een van de mooiste architectonische complexen ter wereld. Het hele plein met alle gebouwen is een Unesco werelderfgoed. De vier grote religieuze gebouwen op het plein zijn: de kathedraal, de Toren van Pisa, het Baptisterium en het Camposanto Monumentale. De Kathedraal van Pisa of de Dom is een middeleeuwse rooms-katholieke kathedraal gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd Maria. De kathedraal werd voltooid in 1092 en de bouwstijl is Pisaans romaans, er is een mooi interieur met fresco’s van beroemde kunstenaars.

 

De vrijstaande klokkentoren van de kathedraal staat bekend als de Toren van Pisa of de Scheve toren van Pisa.

De Toren van Pisa is voltooid in 1372 in een romaanse stijl, de toren staat scheef vanwege een onstabiele fundering. Het scheefzakken van de toren ontstond al tijdens de bouw en nam geleidelijk toe tot aan de restauratie die is voltooid in 2001. Het is een van de meest gefotografeerde monumenten in Italië.

 

Het Baptisterium is de grootste doopkapel van Italië met een hoogte van 54,86 meter en een diameter van 34,13 meter. Het onderste deel van de doopkapel is gebouwd in romaanse stijl en het bovenste deel in gotische stijl. Het gebouw helt licht over en heeft een opmerkelijk interieur.

 

De Camposanto Monumentale of de Campo Santo is een monumentale begraafplaats en zou gebouwd zijn rondom heilige grond van Golgotha; meegebracht per schip door de ridders van een kruistocht.

 

De Santa Maria della Spina is een kleine kerk gebouwd rond 1230 in Pisaanse gotische stijl en uitgebreid na 1325. De kerk wordt gezien als een van de meest opmerkelijke gotische bouwwerken van Europa.

 

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere het Piazza dei Cavalieri, het Ridderplein met de kerk Santo Stefano dei Cavalieri. De kerken St. Sixtus, St. Francis, San Frediano, de middeleeuwse kerk San Nicola en de San Pietro in Vinculis. De San Piero a Grado is een kerk in romaanse stijl buiten het stadscentrum. Er zijn verder in de stad nog een aantal paleizen te zien en er zijn musea zoals het museum van de kathedraal.

 

Er zijn toeristeninformatie kantoren in de stad bij onder andere de luchthaven en bij het Domplein, hier kan men om een kaart met route van de hoogtepunten of een gids vragen voor een stadstour. In het centrum van de stad en de omgeving is een ruime keus in hotels en bed & breakfast of een camping en restaurants.