Pistoia

 

Pistoia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Toscane in Italië, de stad ligt 40 kilometer ten noordwesten van de stad Florence. Pistoia ligt aan de rivier Ombrone Pistoiese, een zijrivier van de Arno en was vroeger een Etruskische nederzetting, in de zesde eeuw v. Chr. werd Pistoia een Romeinse kolonie aan de later gebouwde Romeinse weg Via Cassia. De stad had een goede geografische ligging en werd vanaf de twaalfde eeuw een belangrijke handelsstad. Rond de middeleeuwse stad staan nog stadsmuren en het was in 2017 een culturele hoofdstad van Italië.

 

Bezienswaardigheden Pistoia

 

De kathedraal van San Zeno werd oorspronkelijk gebouwd in de vijfde eeuw maar werd herbouwd vanaf waarschijnlijk de tiende eeuw in romaanse stijl. De kathedraal ligt aan het plein de Piazza del Duomo in het centrum van de stad met naast het gebouw een hoge klokkentoren en hier tegenover een doopkapel. De San Zeno kathedraal heeft een indrukwekkend interieur met vier kapellen, een crypte, een pastorie, het orgel en de gangpaden zijn rijk versierd met fresco’s en beelden.

 

In de Crucifix kapel is het zilveren altaar van San Jacopo te zien, gemaakt tussen 1287 en 1456. Het altaar is bijzonder gedetailleerd met ruim 600 reliëfs van heiligen, apostelen, engelen, profeten, verhalen uit het nieuwe testamenten en de levensgeschiedenis van San Jacobo. De vierkante klokkentoren naast de kathedraal is oorspronkelijk gebouwd in de twaalfde eeuw maar later gerenoveerd en heeft een hoogte van 67 meter. San Jacobo of de apostel Jakobus de Meerdere is de beschermheilige van Pistoia en zijn dag wordt elk jaar op 25 juli gevierd.

 

Palazzo dei Vescovi of het paleis van de bisschoppen ligt ook aan de Piazza del Duomo en werd gebouwd in de twaalfde eeuw met een romaanse loggia en is nu in gebruik als museum met onder andere de geschiedenis van archeologische opgravingen in de omgeving. Het Palazzo Pretorio ligt naast de doopkapel of het baptisterium en heeft veel decoratieve elementen. Het Palazzo degli Anziani gebouwd tussen dertiende en veertiende eeuw ligt eveneens aan het Domplein en is nu in gebruik als stadhuis. In het gebouw van het stadhuis is ook een museum met onder andere veel schilderijen van de dertiende tot aan de achttiende eeuw.

 

De doopkapel van San Giovanni in Corte wordt ook wel de Ritondo genoemd en ligt tegenover de kathedraal. De doopkapel is gebouwd aan het begin van de veertiende eeuw in Toscaanse gotiek stijl en de naam is afgeleid van de oude kerk van Santa Maria in Corte uit de Lombardische periode. In de stad zijn verder nog een groot aantal bezienswaardige kerken, paleizen en villa’s, er zijn twee theaters en een dierentuin.

 

Een jaarlijkse festival is het Pistoia Blues meestal in de maand juli;,het is een internationaal muziekfestival en een van de belangrijkste Europese bluesfestivals.

 

In juli is er ook elk jaar het culturele festival en op 25 juli het Giostra dell’orso feest gewijd aan de beschermheilige San Jacobo maar van oorsprong een middeleeuws festival waarbij ruiters een gevecht met een beer aangingen. Er is een ruime keus in hotels, appartementen of een B&B in het centrum of in de directe omgeving.