Pitigliano

 

Pitigliano ligt in de provincie Grosseto in het zuiden van de regio Toscane in Italië en negen kilometer ten zuiden van het stadje Sorano. Pitigliano heeft een mooie ligging op een hoogte van 313 meter op een rots van tufsteen en ligt in het westen van het tufsteengebied van de provincie Grosetto dat gekenmerkt wordt door middeleeuwse dorpen, vestingwerken en grotten. Het is een mooi historisch stadje en wordt ook wel “het kleine Jeruzalem” genoemd vanwege de vroegere aanwezigheid van een Joodse gemeenschap met een eigen synagoge. Pitigliano is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en heeft de bandiera arancione; de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano. De huizen zijn gebouwd op een grote rots van tufsteen en hier zijn nog steeds veel holen te zien in de rots, rondom het stadje liggen natuurlijke kloven ontstaan door de Lente rivier. In de omgeving liggen nog oude Etruskische wandelpaden, necropolissen en grotwoningen.

 

 

Bezienswaardigheden Pitigliano

 

Een deel van de stadsmuren met poorten zijn nog te zien en bij veel huizen zijn er kelders uitgehakt in het tufsteen waar een lokale witte wijn wordt gebotteld.

 

De kathedraal van Pitigliano of de kathedraal van Pietro en Paolo werd gebouwd in de middeleeuwen en gerenoveerd in de zestiende eeuw in barok stijl. De kerk heeft een mooi interieur met kapellen, beeldjes en fresco’s. De kerk van Santa Maria en San Rocco is waarschijnlijk de oudste kerk van het stadje en gebouwd in renaissance stijl in de twaalfde of de dertiende eeuw.

 

De synagoge van Pitigliano is een karakteristiek monument en gebouwd rond de zestiende eeuw. De synagoge is alleen bereikbaar via een binnenplaats in de Joodse wijk en naast het gebouw is een museum.

 

Het Palazzo Orsini werd gebouwd bij de enige natuurlijke entree van de stad, oorspronkelijk was het gebouw een klooster maar later werd het paleis een vesting. In het Orsini paleis is het lokale archeologisch museum en een religieus museum gevestigd.

 

Het Medici-aquaduct heeft een indrukwekkende bouw en ligt in het zuidoosten van het historische centrum, het is gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw. Het water voor het aquaduct en de watervoorziening voor Pitigliano was afkomstig uit de nabijgelegen rivieren Lente en Meleta. De Sette Cannelle; de zeven tuiten, is gebouwd halverwege de zestiende eeuw. Het is een monumentale fontein of bron met zeven waterspuwers in de vorm van de kop van een dier bij het aquaduct.

 

In de directe omgeving liggen de Vie Cave met wandelpaden in het het archeologische gebied van Sovana, het openlucht museum Alberto Manzi met de “stad van de levenden” en de “stad van de doden” en het heiligdom van de Madonna delle Grazie. Er zijn hotels, pensions of een B&B in het centrum of de directe omgeving met een mooie ligging.