Pizzo

 

Pizzo in de zuidelijke Italiaanse regio Calabrië ligt in de provincie Vibo Valentina op een kaap centraal in de Golf van Sant’Eufemia, deel van de Tyrreense Zee en 42 kilometer ten noorden van de stad Tropea. Pizzo ligt ook aan de Costa degli Dei; de kust van de goden. Het stadje ligt op een steile klif op een hoogte van 44 meter. De plaats werd waarschijnlijk al in de Griekse tijd gesticht in het oude Magna Grecia. Het is een voormalig vissersdorp maar nu in de zomermaanden vooral een toeristische bestemming met een bijzondere ligging in een mooie omgeving.

 

Bezienswaardigheden Pizzo

 

Het kasteel van Pizzo of het Castello Murat ligt op de punt van de tufstenen rots. De robuuste vierkante constructie met uitzicht op zee werd gebouwd in 1492 door Ferdinand I van Aragon en werd toen het Castello Aragonese genoemd. Het kasteel werd vernoemd naar Joachim Murat, zwager van Napoleon Bonaparte, toen Joachim in 1815 ter dood werd veroordeeld en op 13 oktober 1815 gefusilleerd. In het Castello Murat is nu een museum met een tentoonstelling over deze historische periode.

 

De Duoma San Giorgio ligt in het centrum en is gebouwd in 1632, in de Domkerk San Giorgio ligt Joachim Murat begraven. In de stad zijn nog een aantal bezienswaardige kerken en paleizen, een plein met onder andere restaurants en er is een kleine jachthaven.

 

De kerk van Piedigrotta is gebouwd in een grot van tufsteen, de kerk ligt ten noorden van het centrum en is via een korte wandelroute bereikbaar.

Volgens een lokale legende kwam aan het einde van de zeventiende eeuw een schip terecht in een storm.

 

 

De Napolitaanse schipbreukelingen uit Torre del Greco kwamen uiteindelijk veilig aan het strand en uit dankbaarheid voor hun redding beloofden ze om een kapel te bouwen. Tussen het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw heeft Angelo Barone, gefascineerd door de verhalen van lokale vissers, de reeds bestaande grot vergroot en hij en zijn zoon Alfonso hebben van tufsteen rotsen in de grotkerk veel beelden gemaakt van Bijbelse figuren. Het strand waar het schip aan wal is gelopen is ook nog steeds te zien en hier staat de SS Piedigrotta kerk.

 

Tartufo di Pizzo is een Italiaanse ijsspecialiteit afkomstig uit Pizzo. Tartufo di Pizzo heeft zelfs een beschermde geografische aanduiding (BGA). De naam is gebaseerd op het Italiaanse woord voor truffel, niet omdat deze ondergrondse paddenstoel in het gerecht is verwerkt maar wel omdat het zoete dessert het uiterlijk heeft van een truffel. Het traditionele Tartufo di Pizzo ijs is gemaakt van hazelnootijs met een vulling van chocoladesaus, waarna het wordt verpakt en in de vriezer gelegd, voor het serveren wordt het in een mengsel van cacaopoeder en suiker gerold. Er zijn ook wel andere varianten met bijvoorbeeld een vulling van frambozen, de kwaliteit van het Italiaanse ijs in Pizzo is beroemd en vooral op zondag gaan Italianen hier graag een ijsje eten.

 

Pizzo is een stadje met een gezellige sfeer, een zandstrand, kleinschalige hotels en B&B’s, restaurants en een winkelcentrum in een mooie groene omgeving met bossen, baaien en strandjes aan de Golf van Sant’Eufemia.