Pompeï

 

Pompeï ligt in de Italiaanse regio Campanië ten zuidoosten van de stad Napels en aan de voet van de vulkaan Vesuvius iets ten noorden van de rivier Sarno en bij de Golf van Napels. De oude Romeinse stad is een Unesco werelderfgoed monument en ligt vlak bij de moderne stad Pompei. De oude stad Pompeï werd in het jaar 79 bedekt door een laag van vier tot zes meter as en puimsteen door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Het is nu een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld en delen van de oude stad zijn te bezichtigen.

 

Pompeï is een populaire toeristische bestemming en een van de meest bekende bezienswaardigheden van Italië. Bezienswaardigheden in de oude stad zijn onder andere de oude geplaveide straten met huizen en de mozaïekvloeren en fresco’s in sommige huizen. Veel huizen waren eenvoudige woonvertrekken met een werkplaats of een winkel maar er waren ook luxe huizen zoals het Huis van de Faun. Het Romeinse forum is een groot plein centraal gelegen in de Romeinse stad met rondom het plein een aantal gebouwen zoals de tempel van Jupiter, Juno en Minerva, een basiliek, de tempel van Apollo en oude marktplaatsen. De tempel van Apollo is de oudste opgegraven tempel in het gebied en de Hercules Minerva-tempel de op een na oudste. Er zijn verder thermen te zien; de oude Romeinse baden ten noorden van het forum maar ook buiten de oude stad. Het grote theater van Pompeï ligt aan de zuidkant van de oude stad en ten zuidoosten hiervan ligt het kleine theater, het nabij gelegen amfitheater had circa 20.000 zitplaatsen.

 

De oude stad Pompeï is het grootste stedelijke ruïne gebied ter wereld, een deel van de oude stad is te bezichtigen maar het grootste deel van de gebouwen in de ruïne stad zijn in slechte staat. Het gebied moet als werelderfgoed monument door internationale samenwerking behouden blijven. De belangrijkste taak voor archeologen, bouwonderzoekers, conservators en restauratoren van gebouwen is om het verval van de stad te stoppen maar het publiek wel toegang te blijven geven tot een deel van de stad. De oude Romeinse stad is het beste met een gids te bezoeken, tijdens de rondleiding is er veel uitleg over de functie van de oude gebouwen en het interessante dagelijkse leven van vroeger.

De archeologische opgraving Pompeï heeft twee ingangen die allebei vlak bij een treinstation liggen maar ook bereikbaar zijn vanaf de snelweg. Archeologische vondsten die in het gebied zijn gevonden zijn te zien in het archeologisch museum van Napels en het bezichtigen van Pompeï kan in combinatie met een bezichtiging van het nationaal park Vesuvius met de vulkaan en de wijngaarden.