Ponza

 

Ponza is een eiland in de Tyrreense Zee in Italië voor de kust van de regio Lazio, tegenover de Golf van Gaeta in de provincie Latina en tussen de plaatsen Rome en Napels in. Ponza is het grootste eiland van de zes Pontijnse Eilanden of de Isole Ponziane en zijn bereikbaar met de veerboot of een draagvleugelboot vanuit Formia, Anzio, Terracina, San Felice Circeo, Napels, Pozzuoli en Ischia.

 

Het eiland Ponza heeft een oppervlakte van 7,5 vierkante kilometer en is heuvelachtig met als hoogste punt de Semaforo op de berg Guardia op een hoogte van 280 meter. De kust is rotsachtig met kliffen van tufsteen en veel onderwatergrotten kenmerkend voor de vulkanische oorsprong van het eiland. Er zijn een aantal stadjes op het eiland, Ponza-stad is de belangrijkste havenplaats voor veerboten en er is een vissershaven. Het eiland wordt in de zomermaanden goed bezocht door voornamelijk Italiaanse toeristen uit Rome en Napels, er zijn veel hotels en restaurants verspreid over het hele eiland.

 

Bezienswaardigheden op Ponza zijn onder andere de botanische tuin Giardino Botanico Ponziano, de grotten van Pilatus en het fort van Frontone. De Semaforo is een voormalige vuurtoren gebouwd halverwege de negentiende eeuw en ligt op het hoogste punt van het eiland. De Semaforo werd nadat de vuurtoren werd verplaatst een observatiepost maar is nu een verlaten gebouw. De top van de heuvel ligt op een hoogte van 280 meter en is bereikbaar via een wandelpad.

 

 

Punta Papa en het fort Papa liggen in het noorden van het Ponza, het is een van de bekendste duiklocaties van het eiland waar gedoken wordt langs de steile rotsen en met een uistekend zicht onderwater. Het fort is een voormalige uitkijkpost en vanaf hier is er mooi zicht op het eiland Ponza en de omliggende eilandjes Zannone en Palmarola.

 

Het Lucia Rosa strand ligt aan de westkust van het eiland, voor de kust liggen de rotsen en de faraglioni of brandingspilaren Lucia Rosa. De naam van de rotsen en het strand is afkomstig van een legende; Lucia Rosa wilde met een arme boer trouwen maar kreeg geen toestemming, uit liefdesverdriet sprong ze hier van de hoogste klif.

 

Er liggen meer faraglioni en bijzondere rotsformaties voor de kust die met een bootje bereikbaar zijn vanuit onder andere Cala Feola.

 

Chiaia de Luna ligt in het zuiden van het eiland, het strand ligt aan de voet van vulkanische rotsen in een mooie baai en het strand is alleen bereikbaar via een tunnel of over zee. In het relatief zachte tufsteen van de rots is een tunnel uitgegraven naar de haven van Ponza-stad. Er zijn een aantal hotels in de directe omgeving en vanuit het nabij gelegen haventje is er een excursie mogelijk naar de andere Pontijnse Eilanden of een rondvaart rondom het eiland Ponza langs de rotsformaties voor de kust.

 

Het eiland Ponza wordt meestal als een dagtrip of tijdens een excursie bezocht maar een langer verblijf in een van de hotels of appartementen langs de kust is ook mogelijk, in de zomermaanden juli en augustus is het noodzakelijk om van te voren te reserveren.