Populonia

 

Populonia ligt in de provincie Livorno en is een wijk van de gemeente Plombino in het westen van de regio Toscane in Italië en aan de Golf van Baratti, 76 kilometer ten zuiden van de stad Livorno en 26 kilometer ten noordwesten van de plaats Follonica. Het dorp Populonia heeft een mooie ligging tussen de bossen op een hoogte van 170 meter en met uitzicht op de Golf van Baratti. In de oudheid was het een belangrijke en grote Etruskische stad en later een Romeinse stad, nu zijn er nog maar 17 bewoners.

 

De bekendste bezienswaardigheden zijn de vestingwerken van Rocca di Populonia en het archeologische park. Het dorp heeft een aantal straatjes in de binnenstad met winkels en restaurants, vanaf het dorp loopt er een weg naar de toren van het fort en vanaf hier is er uitzicht op het eiland Elba en op het Toscaanse vasteland.

 

De vestingwerken Rocca di Populonia zijn gebouwd op een rots, de vesting was oorspronkelijk een fort maar werd uitgebreid tot een imposant middeleeuws kasteel in de veertiende eeuw. De hoeken van het fort zijn verbonden met een stenen loopbrug langs de muren en er was ruimte voor een schildwacht op elke hoek.

 

 

Op de binnenplaats van het kasteel staat een hoge vierkante toren en rondom het complex staan een bastion met kantelen en nog delen van de oude stadsmuren die doorlopen naar het dorp.

 

 

De Golf van Baratti is genoemd naar het gelijknamige dorp en ligt aan het zuidoostelijke einde van de Ligurische Zee. In de baai ligt een mooi strand, in het zuiden liggen de haven en de toren van Baratti en in het noorden zijn dennenbossen.

 

Archeologisch park Baratti en Populonia

 

Het archeologisch park Baratti en Populonia ligt tussen de heuvels van Plombino en de kust met de Golf van Baratti. Het archeologische gebied is een van de Val di Cornia parken en er zijn een aantal wandelpaden langs de verschillende archeologische bezienswaardigheden.

 

In het park liggen onder andere een deel van de oude Etruskische stad Populonia, de necropolis van San Cerbone met graven uit de zevende en zesde eeuw v. Chr., een aantal grotten zoals de grot van Casone en een Etruskische grotnecropolis met meerdere verdiepingen.

 

 

De Romeinse akropolis is de oude bovenstad van Populonia. De akropolis van Populonia is gedeeltelijk opgegraven, er zijn onder andere restanten te zien van Romeinse tempels op het oude plein en vanaf de bovenstad is er mooi uitzicht op de Golf van Baratti en op de vestingwerken van Populonia.

 

 

In het park is een Experimenteel Archeologisch Centrum waar bezoekers zelf oude voorwerpen kunnen maken op de manier zoals men dat in de oudheid deed, het is vooral een leuke workshop voor kinderen. Vondsten uit het gebied zijn te zien in het lokale archeologische museum en in het archeologisch museum van Florence. Er zijn goed gelegen kleinschalige hotels, appartementen en een camping direct bij het strand of met mooi uitzicht op de baai.