Porto Cesareo

 

Porto Cesareo ligt aan de westkust van het schiereiland Salento in de Italiaanse regio Apulië en aan de Ionische Zee. De stad ligt bij de natuurlijke omgeving Tavoliere Salentino, de Salentino vlakte is een vruchtbare omgeving met wijngaarden, olijfboomgaarden en graanvelden.

 

Het gebied staat al sinds de vijftiende eeuw bekend als de ideale plaats voor agriturismo, in de vlakte staan landhuizen en opgeknapte boerderijen waar de Italiaan al jaren zijn vakantie doorbrengt.

 

Porto Cesareo ligt binnen de grenzen van het gelijknamige beschermde zeegebied en het natuurreservaat Palude del Conte. Het is een belangrijk duingebied met mediterrane struiken en achter de duinen ligt drasland of wetland. Het is een lange kustlijn met kustduinen, rotsen en eilandjes zoals Malva en het Isola Grande.

 

Het Grote eiland wordt ook wel het konijneneiland genoemd vanwege de konijnen die hier leven en er is een begroeiing van acacia en de Aleppoden. Op de zanderige zeebodem langs de kust groeit het zeegras Posidonia oceanica en er is een belangrijke zeefauna. In het centrum van de stad is een museum marine biologie. Het zandstrand van Porto Cesareo met een lengte van bijna 17 kilometer loopt langzaam af in zee en langs de kust staan een aantal torens.

 

 

Toren Lapillo

 

Torre Cesarea is een uitkijktoren in het zuidelijke deel van de stad, de toren heeft een vierhoekige vorm en een hoogte van 16 meter. De Chianca toren heeft een hoogte van 15,6 meter en de Lapillo toren is een uitkijktoren met een bezoekersinformatie centrum. Hier is veel informatie te vinden over de geschiedenis van de omgeving, de belangrijkste culturele bezienswaardigheden, de natuur met wandelroutes en over de evenementen met de lokale wijnen en streekproducten. De belangrijkste gerechten in de regio zijn gebaseerd op vis maar er zijn ook kenmerkende gerechten uit de boerentraditie van Salento.

Ten noorden van de stad ligt het archeologisch gebied Scalo di Furno, de vondsten die hier zijn opgegraven zijn te bezichtigen in het Nationaal Museum van Magna Grecia in Tarente.

 

Vakantie Porto Cesareo

 

Porto Cesareo is een gevarieerde kustplaats voor een vakantie met lange witte zandstranden en bijzonder helder zeewater. Aan de kust is er een ruime keus in hotels en appartementen en in het binnenland liggen traditionele agriturismo in het karakteristieke landschap. In het stadje en langs de kust zijn visrestaurants, Italiaanse restaurants en een supermarkt. Het is een goede uitvalsbasis om het schiereiland Salento te verkennen, de steden Nardo, Gallipoli, Lecce en Tarente liggen op korte afstand. Er zijn excursies mogelijk naar een van deze steden, de omliggende eilandjes en naar het agrarische binnenland met wijnproeverijen en boerderijen met lokale producten. Goede 4-sterrenhotels of een B&B bij het strand.