Porto Ercole

 

Porto Ercole ligt in het zuidoosten van het schiereiland Monte Argentario in de provincie Grosseto in het zuiden van de regio Toscane in Italië. Het is een mooi gelegen havenplaats op korte afstand van de lagune Orbetello die is ontstaan tussen het vasteland en het schiereiland.

Porto Ercole is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en het een populaire kustplaats voor een vakantie. Het historische centrum werd al door de Etrusken bewoond en heeft een kenmerkende dorpsstijl met smalle straatjes, trappen en bogen. Later namen de Romeinen de stad over en het werd een havenstad.

 

Bezienswaardigheden Porto Ercole

 

De Porto Vecchio, de oude haven ligt aan de voet van de heuvel met de twee vestingen Forte Filippo en Forte Santa Caterina. Het fort Filippo ligt boven de oude haven en is gebouwd door de Spanjaarden aan het einde van de zestiende eeuw, het indrukwekkende fort lag op een nagenoeg onneembare positie en was samen met de toren Mulinaccio deel van een verdedigingssysteem langs de kust. In de de Tweede Wereldoorlog werd de vesting een toevluchtsoord voor de lokale bevolking tijdens de vele bombardementen in dit gebied.

 

 

De Torre del Mulinaccio werd later omgebouwd tot een windmolen. Het fort Santa Caterina werd ook gebouwd door de Spanjaarden. De Rocca aldobrandesca of de Rocca Spagnola ligt ten zuiden van de oude haven met op de noordoostelijk hoek van het fort de vuurtoren van de haven uit de negentiende eeuw. Het plein Santa Barbara ligt op korte afstand van de oude haven met het Palazzo dei Governanti en het oude bastion van Santa Barbara, het bastion is onderdeel van de oude stadsmuren van Porto Ercole. Er is ook nog een opvallende stadspoort met klokkentoren te zien en het bastion en de Rocca aldobrandesca waren met elkaar verbonden via een netwerk van ondergrondse gangen.

 

De haven van Cala Galera ligt op korte afstand ten noordoosten van Porto Ercole, het is een moderne jachthaven met ruim 650 ligplaatsen.

 

De kerk van Sant’Erasmo werd ook gebouwd binnen de muren in barok stijl in de veertiende eeuw. De kerk van San Paolo della Croce is gebouwd in 1996 en ligt in het nieuwere gedeelte van de stad.

 

Elk jaar op 2 juni is er een festival ter ere van de beschermheilige Sant’Erasmo van Formia met een processie naar zee. In het eerste weekend van mei is er elk jaar een feestelijk weekend met een piraten avond, in juni is er een regatta met roeiboten en in juli en augustus is er een jaarlijks internationaal muziekfestival. In de haven van Porto Ercole zijn goede visrestaurants en er is een ruime keus in hotels en appartementen of een B&B in het centrum of in de directe omgeving.