Porto Santo Stefano

 

Porto Santo Stefano ligt in het noordwesten van het schiereiland Monte Argentario in de provincie Grosseto in het zuiden van de regio Toscane in Italië.

Het is de hoofdstad van het schiereiland gelegen aan de voet van de heuvel en het is een toeristische havenstad met een regelmatige veerboot verbinding naar de eilanden Giglio en Giannutri in de Toscaanse Archipel.

 

De havenstad is een historische stad met een fort en wachttorens aan de kust die in het verleden zijn gebouwd als verdediging tegen piraten.

 

Bezienswaardigheden Porto Santo Stefano

 

De stad heeft twee havens, de oude haven of de Porto Vecchio is de meest karakteristieke haven en is gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw en het begin van de zeventiende eeuw. Sinds de komst van de nieuwe haven werd de oude haven vooral een vissershaven, nu is het ook een populaire toeristische aanlegplaats met circa 130 ligplaatsen. De Porto del Valle in Porto Santo Stefano is de belangrijkste handelshaven van de provincie Grosseto. De Porto Vecchio is een haven voor de koopvaardij, lokale vissersboten en voor toeristische schepen, er is ook een aanloophaven voor cruiseschepen en de Argentario-scheepswerf ligt bij het oude dok.

 

De Santo Stefano kerk is een moderne parochiekerk, herbouwd na de Tweede Wereldoorlog nadat de oude achttiende-eeuwse kerk werd opgeblazen.

 

Het Spaanse fort of de Spaanse vesting werd door de Spanjaarden gebouwd aan het einde van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw. Het Spaanse fort is een imposante vierkante vesting bestaande uit twee gebouwen die tegen elkaar aan zijn gebouwd. In het fort is een archeologisch en een etnografisch museum met onder andere een permanente tentoonstelling met als titel “Verzonken herinneringen” met verschillende stadia van archeologisch onderzoek op de zeebodem. Op de centrale binnenplaats van het Spaanse fort is de reconstructie van een Romeins schip te zien en er zijn veel vondsten van oude voorwerpen uit scheepswrakken in de omgeving.

 

 

In de omgeving van de stad liggen het fort Pozzarello, de restanten van het fort Tre Natali, de robuuste Spaanse toren Lividonia en de restanten van de Spaanse wachttoren Calvello, nu gelegen in het park van een hotel.

Het Argentario Aquarium is een mediterraan aquarium opgericht voor het behoud van alle soorten vissen in deze omgeving. Het aquarium is toegankelijk voor bezoekers en er is ook een permanente tentoonstelling met meer dan honderd verschillende soorten schelpen.

 

De stad in onderverdeeld in de vier districten Croce, Fortezza, Pilarella en Valle en elk jaar is er tijdens het festival Palio Marinaro Argentario in augustus een regatta met roeiboten tussen de vier stedelijke districten van Porto Santo Stefano over een lengte van vier kilometer. Deze boot wordt een Gozzo genoemd, het is een Italiaanse klassieke roeiboot maar ook een vissersboot voor het vangen van kleine vissen. De Gozzo werd vroeger van hout gebouwd maar tegenwoordig zijn er ook bootjes met een constructie van glasvezel of met een buitenboordmotor.

 

Er is een ruime keus in hotels en appartementen en langs de kust liggen een aantal goede stranden, waarvan het belangrijkste strand elk jaar de internationale Blauwe vlag krijgt voor schone en veilige stranden en de Italiaanse groene vlag voor kindvriendelijke stranden.