Porto Venere

 

Porto Venere ook wel geschreven als Portovenere is een kleine stad in de provincie La Spezia in de regio Ligurië in Italië, 15 kilometer ten zuiden van de stad La Spezia. Porto Venere heeft een bijzonder mooie ligging op de meest zuidelijke punt van een schiereiland en aan het oostelijke uiteinde van de Golf van La Spezia; ook wel Golf van de Dichters genoemd, en tegenover het eiland Palmaria.

 

 

Bezienswaardigheden Porto Venere

 

Het heiligdom van de Madonna Bianca of de kerk van de Witte Madonna ligt in het historische centrum dicht bij het kasteel. De kerk is gebouwd in de twaalfde eeuw in romaanse stijl, het is een grote kerk met een klokkentoren en een externe koepel.

In het heiligdom is een fraai interieur en een religieus museum. Madonna Bianca is de beschermheilige van de stad en haar feestdag wordt elk jaar op 17 augustus gevierd met onder andere een processie en een optocht met fakkels door de straten van het centrum.

 

De kerk van San Pietro heeft een mooie ligging op de rots en is bereikbaar via de stenen loopbrug op de rots. De San Pietro is gebouwd tussen de vijfde en de dertiende eeuw in romaanse bouwstijl met opvallende zwarte en witte banden zowel extern als intern. De halfronde apsis is met twee sierlijke ronde bogen verbonden met de kerk.

 

In de uitloper van de rots waar de kerk op staat ligt de Grot van Byron, vernoemd naar de Engelse dichter George Gordon Byron, het is een zeegrot waar hij zich terugtrok voor meditatie en inspiratie.

 

 

De toren en de poort van de stadsmuren in het historische centrum van Porto Venere zijn verbonden met het kasteel.

Het kasteel van Porto Venere of het kasteel Doria is oorspronkelijk gebouwd als een vesting met uitkijktorens. Het kasteel is dagelijks open voor bezichtiging en in het complex zijn permanente tentoonstellingen en jaarlijks zijn er verschillende culturele evenementen.

 

 

Regionaal Natuurpark Portovenere

 

Het stadje ligt in het regionale natuurpark Portovenere en is onderdeel van het werelderfgoed “Portovenere, Cinque Terre en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto”. Het regionale natuurpark Portovenere heeft een oppervlakte van iets meer dan 4 vierkante kilometer en omvat Portovenere en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto en de zee rondom. De oorspronkelijke naam van het natuurgebied was: “regionale natuurpark van de klippen en van de Levante-eilanden”. In het regionale park liggen een aantal educatieve wandelpaden, duiken is beperkt toegestaan vanwege de aanwezigheid van Posidonia oceanica. Een opmerkelijke endemische plant in het gebied is de Centaurea veneris; een soort korenbloem. Een bedreigde plantensoort in het natuurgebied is de herfstschroeforchis (Spiranthes spiralis) en op het rotsachtige strand van Punta Secca en op het eilandje Tino groeit de gele hoornpapaver (Glaucium flavum). Het bezoekerscentrum van het regionale natuurpark met meer informatie is gevestigd aan de Via Garibaldi in Portovenere.

 

 

In het centrum van Portovenere is er elke maandag een markt met lokale producten en vanuit de haven is er in de zomermaanden een regelmatige veerboot verbinding naar de belangrijkste steden van de Cinque Terre.

Er zijn luxe en eenvoudige hotels, appartementen of een jeugdherberg in het centrum, aan de kust en met mooi uitzicht op de Golfo dei Poeti. Het is een goede uitvalsbasis voor het ontdekken van de regio.