Praia a Mare

 

Praia a Mare in Italië ligt in het noordwesten van de regio Calabrië in de provincie Cosenza. Het stadje heeft een mooie ligging aan de voet van een heuvel en aan de kust van de Tyrreense Zee met het opvallende en kenmerkende eilandje Dino voor de kust. Praia a Mare is een kleine stad met circa 6700 inwoners en oorspronkelijk als een klein vissersdorp gebouwd vanwege de gunstige ligging. Het is nu een populaire toeristische bestemming vooral in de maand augustus.

 

Het strand van Praia a Mare heeft een lengte van circa twee kilometer, het is grotendeels een zandstrand, in het zuiden wordt het geleidelijk een kiezelstrand. De Torre di Fiuzzu is een Byzantijnse toren aan de zuidzijde van het strand en is gebouwd in de middeleeuwen om de kust te bewaken. De imposante Fiuzzi toren staat op een rotspunt van vulkanisch gesteente en vanaf de toren is er mooi uitzicht op de omgeving. Het strand ontvangt jaarlijks de internationale Blauwe vlag voor schone en veilige stranden en heeft de Italiaanse Groene vlag voor kindvriendelijke stranden. De Rocca di Praia is een Normandische toren gebouwd in de veertiende eeuw.

 

De Santuario della Madonna della Grotta of het heiligdom van de Madonna grot is een kerkje in een natuurlijke grot in de heuvel achter het stadje. In de kapel staat een houten beeld van de Madonna met het Kind uit de vijftiende eeuw. Madonna della grotta is de beschermvrouwe van de stad, elk jaar op 15 augustus wordt het feest gevierd van de Maria-Tenhemelopneming met onder andere een processie gedurende een festival van drie dagen. Volgens een lokale legende liep een Turks schip vast bij het eiland Dino, de bemanning werd bang en vroegen de kapitein om het houten beeld van Maria en het Kind dat de christelijke kapitein in zijn hut bewaarde in zee te gooien. De kapitein weigerde dit maar liet het beeld achter in een grot op de oever. Het schip kon weer veilig verder varen en het houten beeld is nog steeds te zien op de plaats waar de kapitein het achter liet.

 

Dino eiland

 

Het eiland Dino, Isola di Duno, ligt tegenover Praia a Mare, het is een grote begroeide rots met een aantal zeegrotten.

 

De bekendste zeegrotten hier zijn de Grotta Azzura vanwege de diepe blauwe kleur van het zeewater en de Grotta del Leone vanwege de rots in de grot die wel wat weg heeft van een leeuw. Er is ook een onderwater grot.

 

Het Dino eiland is bereikbaar met een klein bootje of een waterfiets die te huur zijn op het strand.

 

Er zijn eenvoudige en luxe hotels met mooi uitzicht en Praia a Mare ligt op korte afstand van het nationale park Pollino. Ten zuiden van het stadje ligt de eveneens mooi gelegen kustplaats San Nicola Arcella.