Praktische informatie Italië

 

Italië ligt in het zuiden van Europa en grenst aan de landen Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië, het land ligt verder aan de Tyrreense Zee, de Adriatische Zee, de Middellandse Zee en de Ionische Zee.

 

  • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Rome in Italië is 2 uur en 25 minuten, de vliegtijd vanaf Amsterdam naar Venetië is 1 uur en 55 minuten en van Amsterdam naar Catania op Sicilië 2 uur en 45 minuten.
  • Tijdsverschil, zowel in de zomer als in de winter is er in Italië geen tijdsverschil met Nederland.
  • Het kraanwater in Italië is over het algemeen goed drinkwater en levert geen maag- of darmklachten op. De meeste Nederlanders vinden het Italiaanse kraanwater echter niet lekker omdat het teveel chloor of kalk bevat, het advies is om flessenwater te kopen. Er zijn in het land veel locaties waar water uit een bron komt, als dit water niet geschikt is om te drinken staat er een bordje bij met het opschrift: “non bere – Acqua non potabile”, met als betekenis: “niet drinken, niet drinkbaar water”.
  • Het voltage is in Italië 230 volt, voor de gewone stopcontacten type F is geen verloopstekker nodig maar er zijn ook vaak stopcontacten van het type L en hiervoor is wel een verloopstekker nodig.
  • De munteenheid in Italië is de Euro, in het hele land zijn veel pinautomaten (bancomat). In de steden, op alle toeristische bestemmingen en in de meeste dorpen kan men gemakkelijk en veilig met bankpas of creditcard betalen. In de kleinere winkels en in restaurants kan vaak nog niet worden gepind.
  • Italië is lid van de Europese Unie en een Schengenland. Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland. Er is geen visumplicht bij een bezoek aan het land van korter dan drie maanden.
  • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Rome, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  +39 06 32 28 60 01
  •  Noodnummers in Italië:  het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon. Lokale noodnummers in Italië zijn: politie 113, brandweer 115, ambulance 118 en kustwacht 530. In sommige gebieden is de Carabinieri gemakkelijker bereikbaar dan de politie, nood telefoonnummer Carabinieri is ook 112 of 113.
  • De openingstijden van winkels in Italië zijn over het algemeen van maandag tot en met zaterdag van 08:00 tot 12:30 uur en van 15:30 tot 20:00 uur. In de grotere steden hebben winkelcentra en supermarkten vaak geen middagsluiting meer en zijn ze open van 08:30 uur tot 19:30 uur en in de toeristische gebieden ook vaak op zondagochtend. Banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 13:30 uur en van 15:00 tot 16:00 uur en postkantoren zijn doordeweeks geopend van 08:30 tot 13:00 uur en op zaterdag van 08:30 tot 11:30 uur.
  • Verkeer in Italië, het land heeft een goed wegennet en alle grotere plaatsen zijn goed bereikbaar maar sommige wegen zijn erg druk zoals de ringweg Milaan en de ringweg Genua. In de zomermaanden zijn de wegen rond de Noord-Italiaanse meren zoals het Gardameer, het Iseomeer, het Comomeer, Lago Maggiore en het Ortameer ook vaak behoorlijk druk. In de winter zijn de toegangsroutes naar de populaire wintersportplaatsen vaak druk. De meeste autosnelwegen zijn tolwegen, betalen kan cash of met een creditcard. Het toegestane alcoholpromillage in het verkeer is 0,5 promille, voor mensen die korter dan drie jaar een rijbewijs hebben is er een absoluut alcoholverbod.