Procida

 

Het Italiaanse eiland Procida ligt in de Baai van Napels, het is een van de Campanische Eilanden en ligt tussen het vasteland van Italië en het eiland Ischia in. Het hoogste punt van Procida is de Terra Murata met een hoogte van 91 meter en het heeft een oppervlakte van 3,7 vierkante kilometer en een kustlijn met een lengte van 16 kilometer. Het nabij gelegen eilandje Vivara valt onder hetzelfde grondgebied en heeft een oppervlakte van 0,4 vierkante kilometer, tussen de eilanden is een brug. Procida en Vivara zijn vulkanische eilanden en een deel van de Flegreïsche eilanden genoemd naar een aantal actieve, slapende en uitgedoofde vulkanen in deze regio. De eilandjes liggen in het beschermde zeegebied Koninkrijk van Neptunus, het natuurgebied is opgericht om de planten langs de kusten maar vooral de dieren zoals walvissen en dolfijnen te beschermen. In sommige delen langs de kust, vooral bij het eilandje Vivara, zijn om deze reden watersporten niet toegestaan.

 

 

Procida is een van de minder bekende toeristische eilanden in de archipel, de eilanden Ischia en Capri zijn in de zomermaanden drukker. Procida is een kleurrijk en relatief rustig eiland met weinig grote hotels maar wel met een aantal kleine havens en strandjes. De bewoners leven grotendeels nog traditioneel van de visvangst en er liggen veel vissersbootjes in de havens.

Procida is vooral een eiland om te zien en te beleven, vanuit Napels is het gemakkelijk te bereiken. Er zijn wandelroutes op het eiland naar onder andere Terra Murata, de ommuurde stad en het hoogste punt van het eiland. In de abdij zijn schilderijen te zien en in het dorp onder aan de heuvel is een huis te bezichtigen dat uitgehakt is in het lokale tufsteen. Het eiland is gemakkelijk in een dag te bezichtigen en kan dus gecombineerd worden met Napels en de bekende opgravingen rondom de stad. Het is ook mogelijk om in een week de Amalfikust te combineren met de eilanden Capri, Ischia en Procida. Een verblijf van een week op alleen het eilandje Procida is het ervaren van het lokale Italiaanse leven op een eiland en aan de kust, slenteren door de straatjes, kijken naar de vissers in de haven van Corricella en lekker eten in een van de visrestaurants. Het bewonderen van de zonsondergang en genieten van de kleuren en geuren van het eiland. De maand augustus is de enige maand dat het net te druk is op het eiland voor de rustzoeker. In augustus gaan de Napolitanen op vakantie en omdat Procida een van de goedkoopste alternatieven is voor een vakantie in de regio trekt het veel Italiaanse gezinnen uit de stad aan. De rest van het jaar zijn er voldoende kleinschalige hotels en B&B’s langs de kust voor een relaxte vakantie.