Ravello

 

Ravello in de Italiaanse provincie Salerno ligt aan de Amalfikust in de regio Campanië, ruim twee kilometer ten noorden van het dorp Atrani. De stad Ravello heeft een mooie ligging op een hoogte van 315 meter met panoramisch uitzicht op de Golf van Salerno en de Tyrreense Zee. Er is een steile wandelroute van Atrani naar Ravello en het stadje met circa 2500 inwoners is bereikbaar via de staatsweg maar ook via regionale weggetjes. Er zijn verschillende boeken geschreven over het idyllisch gelegen plaatsje en Ravello is regelmatig gebruikt als filmdecor.

 

Bezienswaardigheden Ravello

 

De Kathedraal van Ravello of de Duomo di Ravello is de basiliek van Santa Maria Assunta en San Pantaleone. De basiliek is opgedragen aan St. Pantaleon, beschermheilige van Ravello en zijn feestdag is elk jaar op 27 juli. De Ravello kathedraal is gebouwd tussen het einde van de elfde eeuw en de dertiende eeuw in de bouwstijlen romaans en barok. De klokkentoren heeft twee verdiepingen, de kathedraal met bronzen deuren heeft een mooi interieur en in een kapel wordt een relikwie van het bloed van de heilige Pantaleon bewaard, ieder jaar op de feestdag wordt het bloed volgens de legende weer vloeibaar. Bij de kathedraal zijn twee musea; het Opera museum met Romeinse urnen en christelijke relikwieën en een kunstgalerij met schilderijen met voornamelijk religieuze afbeeldingen.

 

Ander bezienswaardige kerken en kapellen in het stadje of omgeving zijn de Santa Maria della Grazie, de Santa Maria a Gradillo, de San Giovanni del Toro, de San Francesco, de Santa Chiara, de San Pietro en de Chiesa Annunziata.

 

Villa Rufolo ligt ook in het historisch centrum, vlak bij de kathedraal, en is oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw door de familie Rufolo. Het is een monumentaal complex met een hoge toren gebouwd in Arabisch-Normandische stijl. Vanaf de tuinen van Villa Rufolo is er een schitterend uitzicht op de Amalfikust en de Golf van Salerno. In de tuinen en de fascinerende omgeving werd Richard Wagner in 1880 geïnspireerd en creëerde het tweede deel van de opera Parsifal.

 

In de tuinen van de villa is er ter ere van Wagner elk jaar in de zomer het Ravello festival met concerten en andere muzikale evenementen.

 

Villa Cimbrone is gebouwd op een rotsachtige uitloper van de berg met eveneens mooi uitzicht op de Amalfikust.

Een gedeelte van de villa is nu in gebruik als hotel en in het park van de villa staan standbeelden en fonteinen en er is een uitkijkpunt. Het park of de tuin is het hele jaar geopend voor bezoekers.

 

Het Terrazza dell’Infinito oftewel het terras van oneindigheid is het uitkijkpunt van de Villa Cimbrone met mooi uitzicht op de kustlijn en de Golf van Salerno.

 

Ravello ligt niet direct aan zee maar heeft wel fantastisch uitzicht op de groene bergen en de Amalfikust. Het is een populaire toeristische bestemming met een gevarieerde keus in luxe hotels, kleinschalige hotels of een B&B met mooi uitzicht, in sommige hotels is een restaurant en in het centrum zijn restaurants en een supermarkt.