Recco

 

Recco ligt in de Italiaanse provincie Genua in de regio Ligurië, anderhalve kilometer ten noordwesten van Camogli en 22 kilometer ten zuidoosten van de stad Genua. Het stadje ligt aan een kleine inham van de Golfo Paradiso ten westen van het schiereiland Portofino en is gebouwd aan de kust en in de achterliggende heuvels.

De inwoners waren vroeger goede schepenbouwers, ze bouwden vooral zeilboten en kombuizen voor de vloot van de Genuese republiek, nu is het meer een toeristisch stadje en wordt het wel de toegangspoort genoemd van de Rivièra di Levante en de streek Tigullio.

 

Bezienswaardigheden Recco

 

Het heiligdom van Nostra Signora del Suffragio is gebouwd op het gelijknamige plein in een fraaie barok stijl met een hoge klokkentoren in de achttiende eeuw. De kerk heeft een mooi interieur met fresco’s, beelden en een altaar en tijdens de feestdagen van de beschermvrouwe op 7 en 8 september wordt de hele kerk gedecoreerd met honderden lichtjes. Het traditionele feest wordt afgesloten met een vuurwerkfestival. De moderne Kerk van de heiligen Giovanni Battista en Giovanni Bono staat op het plein vernoemd naar deze kerk. De Giovanni Battista is gebouwd halverwege de twintigste eeuw omdat de vorige kerk werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Het heiligdom van San Michele en de Santissimo Crocifisso ligt direct aan de kust van Recco en is gewijd aan de aartsengel Michaël. Naast de kerk van San Michele ligt de kerk van San Francesco d’Assisi, de twee gebouwen zijn samengevoegd en vormen een klooster.

 

Langs de kust van Recco liggen imposante kademuren die wel benut zijn als fundament voor een aantal villa’s, de villa’s worden meestal gebruikt als vakantiewoning.

 

 

Recco heeft twee pieren in de vorm van stenen loopbruggen met een terras, aan het uiteinde van de pieren staan de Torrettta di Recco; de torentjes van Recco.

De torens staan aan weerszijden van een smalle haveningang en zijn van binnen te bezichtigen. Bij storm of slecht weer slaan de golven ver over de pieren heen en stroomt het zeewater ook de torens binnen.

 

Recco kent een traditionele keuken met lokale hartige en zoete gerechten, een van de typische specialiteiten van de stad is de beroemde Focaccia di Recco met kaas.

Het recept zou gebaseerd zijn op een Saraceense aanval in de dertiende eeuw en de enige ingrediënten die op dat moment nog beschikbaar waren werden gebruikt voor het platte luchtige broodje met kaas.

 

De Focaccia di Recco heeft de beschermde geografische aanduiding (BGA) gekregen van de Europese Unie. Een ander lokaal gerecht is pasta met walnotensaus en tijdens het jaarlijkse festival op 7 en 8 september zijn er veel kraampjes met lokale culinaire producten.

 

Er zijn mooi gelegen luxe 4-sterrenhotels en B&B’s in het stadje en de omgeving en het is een goede uitvalsbasis voor wandelingen en het ontdekken van dit deel van de Ligurische kust.