Reschenmeer

 

Het Reschenmeer of Lago di Resia in Italië is een stuwmeer in de gemeente Graun im Vinschgaude in de autonome provincie Zuid-Tirol in de regio Trentino-Zuid-Tirol. Het Reschenmeer is een stuwmeer twee kilometer ten zuiden van de Reschenpas. Deze pas verbindt de Oostenrijkse deelstaat Tirol met de regio Vinschgau in Zuid-Tirol in Italië en ligt op korte afstand van het drielandenpunt Oostenrijk – Italië – Zwitserland.

 

 

Het stuwmeer Reschenmeer is in 1950 ontstaan na de bouw van een stuwdam, het oude dorp Graun en een groot deel van het dorp Reschen kwamen onderwater te staan. Het stuwmeer heeft een oppervlakte van 6,6 vierkante kilometer, een lengte van zes kilometer en op het breedste punt een breedte van een kilometer. De opslagcapaciteit van het meer is 120 miljoen kubieke meter water. Het water uit het stuwmeer loopt onder druk via een tunnel naar de waterkrachtcentrale. Aan het Reschenmeer liggen nu de plaatsen Graun, Reschen en Sankt Valentin auf der Haide.

 

Alt-Graun klokkentoren

 

Het vroegere dorp Graun wordt nu Alt-Graun genoemd en Alt-Graun is door de overstroming nu feitelijk een spookdorp geworden, een verlaten stadje waar niemand meer kan wonen. De meeste gebouwen in het dorp zijn afgebroken voor de aanleg van het stuwmeer, 163 huizen en boerderijen van het oude dorp werden opgeblazen. De protesten van de lokale bevolking hadden geen succes. De klokkentoren van de St. Catherine kerk uit de veertiende eeuw bleef echter staan, de kerk zelf is gesloopt. De klokkentoren is de herinnering aan het dorp Alt-Graun en nu een van de meest bezochte bezienswaardigheden in het gebied en waarschijnlijk de meest gefotografeerde bezienswaardigheid.

 

 

De klokkentoren is sinds 2004 een nationaal monument en in 2009 werd de toren gerenoveerd vanwege de waterschade aan het bouwwerk. Het dak van de toren en de wijzerplaten van de klok werden ook vernieuwd. In de zomer staat de klokkentoren fier in het water, in de winter bevriest het meer en kan de toren lopend worden bereikt. Volgens een lokale legende horen mensen in de winter de kerkklokken luiden maar in werkelijkheid werden de klokken een week voor de sloop van de kerk op 18 juli 1950 al uit de toren verwijderd.

 

Reschenmeer sport

 

Het Reschenmeer is een populaire omgeving voor verschillende sporten. Het meer is nu een mooie wandelomgeving voor gewone wandelingen of voor nordic walking en er is een hardloopbaan met een lengte van 15,3 kilometer, deels door de bossen rondom het meer. In de zomer is hier een van de grootste hardloopevenementen van Zuid-Tirol. Het stuwmeer is ook een visgebied met witvis, meerforel, regenboogforel, baars en snoek. In de zomer is het meer vanwege de wind een populair gebied om te kitesurfen, in de winter voor ijszeilen, ijssurfen en snowkiten, ten westen van het meer ligt het skigebied Schöneben met afdalingen naar het Reschenmeer.