Rivello

 

Rivello in de Italiaanse regio Basilicata ligt in de provincie Potenza en 24 kilometer ten noorden van de stad Maratea. De kleine stad ligt op een gemiddelde hoogte van 479 meter. Rivello heeft een mooie ligging in de heuvels met uitzicht op de vallei en bestaat min of meer uit twee gedeeltes. Deze tweedeling is ontstaan door een strijd tussen de etnische groepen de Longobarden en de Grieken die waarschijnlijk verdreven waren door de Saracenen uit de stad Elea, door de Romeinen Velia genoemd. Het motto van het stadje is afgeleid van deze Magna Graecia stad: “ooit Velia, vernieuwd in Rivello”.

 

De verdeling van de stad was echter al berucht in de middeleeuwen met een Latijnse kerk in het hogere gedeelte van de stad en een Griekse kerk in het lagere deel van de stad. De achttiende eeuw was een bloeiende periode met veel immigranten, hierna volgden verschillende periodes van emigratie en het stadje heeft nu nog circa 2700 inwoners.

 

De bezienswaardigheden in Rivello zijn vooral kerken en kapellen. Het klooster van Sant’Antonio ligt in het lagere deel van Rivello en is gebouwd aan het begin van de vijftiende eeuw en gerenoveerd in barokstijl in de achttiende eeuw. In het klooster is het archeologisch museum gevestigd. Andere kerken in het stadje zijn de kerk van San Nicola uit de middeleeuwen en de kerk van Santa Maria del Poggio gebouwd op een heuvel in de vorm van een fort.

 

 

Rivello is een stadje in het binnenland op korte afstand van de kust, het is een bergdorp waar het Italiaanse boerenleven en tradities nog belangrijk zijn. Er zijn werkplaatsen met lokale ambachten zoals smeden en het aardewerk van gebakken keramiek en het Italiaanse majolica. Het is een mooie groene en bergachtige omgeving om te wandelen en er zijn een paar kleinschalige hotels of een B&B en restaurants.