Rocca Calascio

 

Rocca Calascio in Italië is een spookdorp en een fort in de provincie L’Aquila en in de regio Abruzzen. Het fort of het kasteel ligt op het hoogste punt van het gebergte de Apennijnen op een hoogte van 1460 meter en in het nationale park Gran Sasso en Monti della Laga. Het huidig dorp Calascio met circa 135 inwoners ligt op een hoogte van 1210 meter aan de voet van de vesting.

 

 

Rocca Calascio is gebouwd in de tiende eeuw, de bouw van de vesting begon met een wachttoren, hierna werd er een ommuurde binnenplaats aangelegd met vier ronde torens op de hoeken, later volgde nog een binnentoren.

 

De fundering van het fort werd met grotere stenen gemetseld om het fort ondoordringbaar te maken voor aanvallers. Het fort werd gebouwd voor militaire doeleinden om legertroepen te huisvesten, het werd gebruikt als een militair observatiepunt en een communicatie verbinding met andere torens en kastelen in de omgeving. In 1461 werd het fort beschadigd door een zware aardebeving. In 1463 werd het fort grotendeels hersteld en werden er kantelen toegevoegd waardoor het meer een kasteel werd. In de zestiende eeuw werd de achthoekige kerk Santa Maria della Pietà gebouwd. In 1703 was er weer een zware aardbeving en de bewoners van het fort en de omliggende huizen verhuisden naar het lager gelegen Calascio.

 

Rocca Calascio in films

 

Het fort is regelmatig te zien als decor in films, in 1968 werd er door Romano Scavolini een indrukwekkende documentaire gemaakt over de ontvolking van Rocca Calascio met als titel “In de stilte van de stenen”.

In de film “Ladyhawke” een Amerikaanse speelfilm uit 1985 was de nog niet gerenoveerde vesting een schuilplaats voor de kluizenaar.

In de film “The Name of the Rose” (1986) naar het gelijknamige boek “De naam van de roos” van Umberto Eco was Rocca Calascio een van de drie belangrijkste filmlocaties. Het fort is ook te zien in de film “The American” met George Clooney.

 

Het kasteel is tussen 1986 en 1989 gedeeltelijk gerestaureerd en nu gratis toegankelijk voor bezoekers. Vanaf de vesting is er een schitterend uitzicht op de bergachtige omgeving van de Abruzzen. Het kasteel was vroeger alleen bereikbaar via een houten ophaalbrug maar is nu bereikbaar via een wandelpad op de aangelegde helling. In het spookdorp net onder de toren van het kasteel is nu een karakteristiek kleinschalig hotel met een restaurant en een bar. In de directe omgeving liggen wandelpaden, klimroutes, fietsroutes of mountainbike routes, in de winter is Cross-country skiing een populaire sport, het hotel is de het hele jaar geopend.