Roccascalegna

 

Roccascalegna ligt in de provincie Chieti in de Italiaanse regio Abruzzen, 60 kilometer ten zuiden van de stad Chieti. Het stadje heeft een mooie ligging op een hoogte van 430 meter en de plaats heeft een Bandiera Arancione. Deze Oranje Vlag is een Italiaans keurmerk van de Touring Club Italiano, het keurmerk staat voor de kwaliteit van toerisme, gastvrijheid en milieu in stadjes of kleine gemeenten met maximaal 15.000 inwoners. Roccascalegna ligt op korte afstand van het nationale park Majella in een groene en heuvelachtige omgeving.

 

 

De kleine stad is opgericht in 1160 maar werd waarschijnlijk al eerder bewoond, het toenmalige dorp werd in de twaalfde eeuw een belangrijke buitenpost van de Lombarden om de Rio Secco vallei te verdedigen tegen invallen van de Byzantijnen. Er was onder andere een uitkijktoren of wachttoren gebouwd op de plaats waar nu het kasteel staat.

 

Het kasteel is gebouwd in de Normandische periode als uitbreiding van de wachttoren, het Castello di Roccascalegna wordt lokaal meestal La Rocca genoemd. Het kasteel is gebouwd op de top van een rotsachtige richel. Aan het einde van de twintigste eeuw schonken de laatste eigenaars het kasteel aan de gemeente en het complex werd gerestaureerd. Het kasteel met de torens en de kapel zijn sinds de restauratie geopend voor bezoekers en vanaf de vesting is er uitzicht op de vallei Rio Secca en op het Majella gebergte.

 

De San Pietro kerk is gebouwd in barok stijl in de vijftiende of de zestiende eeuw, de bronnen melden een verschillende data, de klokkentoren is waarschijnlijk later gebouwd. De kerk van San Pancrazio ligt op de begraafplaats en is gebouwd in een romaanse stijl tussen de twaalfde en de dertiende eeuw. De kerk van Santi Cosma e Damiano in laatbarok stijl is in de zestiende eeuw opgericht en staat net buiten de muren van de stad.

 

In Roccascalegna zijn enkele restaurants met lokale of traditionele Italiaanse gerechten en er zijn een paar comfortabele kleinschalige hotels en B&B’s. Het stadje ligt op korte afstand van het nationale park Majella in een mooie vrij ruige omgeving om te wandelen of te fietsen.