Rome

 

Rome Italie

Rome is de hoofdstad van Italië en de grootste stad van het land. Qua toerisme is het een populaire stad, in 2014 was het, met 7,8 miljoen bezoekers, de zevende meest bezochte stad van Europa.

 

Rome heeft veel bezienswaardigheden en wordt in de literatuur vaak de “Eeuwige Stad” genoemd, de eeuwen zijn zichtbaar in het stadsbeeld en heden en verleden vloeien in elkaar over. Het spreekwoord “Rome is niet op een dag gebouwd” verwijst naar Rome als de Eeuwige stad. Het historisch centrum van Rome, de heiligdommen van de Heilige Stoel (Vaticaanstad) en San Paolo Fuori le Mura zijn een werelderfgoed. 

 

Bezienswaardigheden Rome

 

Colloseum Rome

 

Het Colloseum of het Flavisch Amfitheater was de plaats waar de gladiatorgevechten en schouwspelen werden gehouden. Het was het grootste amfitheater van het Romeinse rijk.

 

 

Naast het Colloseum staat de Boog van Constantijn, één van de triomfbogen van Rome als eerbetoon aan overwinningen. 

 

 

 

Engelenburcht Rome

 

De Engelenburcht of het Mausoleum van Hadrianus heeft op de top een beeld van aartsengel Michael die aankondigde dat de pestepidemie voorbij was. Voor de burcht, over de Tiber rivier, ligt de Engelenbrug, ook wel Hadrianusbrug genoemd met tien engelen.

 

Het Pantheon in Rome is gebouwd tijdens het bewind van Augustus, herbouwd door keizer Hadrianus omstreeks 126 en gebruikt als tempel. Het Pantheon wordt ook wel Rotonda genoemd, het is een van de best bewaarde oude Romeinse gebouwen. Voor het Pantheon ligt het plein Piazza della Rotonda, op het plein staat een fontein met een Egyptische obelisk. Het Pantheon is nu een van de monumenten van de Musea van Lazio.

 

 

De Keizerlijke Fora in Rome zijn pleinen met verschillende gebouwen, gebouwd in de tijd van de keizers. Er zijn vijf Keizerlijke Fora: het Forum van Julius Caesar, het Forum van Augustus, het Forum van Vespasianus of Tempel van de Vrede, het Forum van Nerva gewijd aan de godin Minerva van keizer Domitianus en het Forum van Trajanus. Het Forum Romanum was geen keizerlijk forum maar een openbaar plein tijdens de Romeinse Republiek.

 

Het Tibereiland is het enige eiland in de rivier de Tiber en ligt in de zuidelijke bocht van de rivier. Tibereiland heeft een lengte van 270 meter en een breedte van 67 meter. Het eilandje is al sinds de oudheid verbonden met Rome via twee bruggen. Op het Tibereiland stond de Tempel van Aesculapius, gewijd aan de mythologische god van de geneeskunde, later werd er een ziekenhuis gebouwd.

 

Het Altaar van het Vaderland, Altare della Patria, is een monument gebouwd ter ere van Victor Emmanuel II, de eerste koning van een verenigd Italië.

 

 

Een bekend ontmoetingspunt in Rome zijn de Spaanse trappen, deze liggen op de Piazza di Spanga. Aan de zuidkant van het plein staat een Maria beeld, jaarlijks brengt de paus hier een bloemenhulde. Boven aan de trap ligt de Trinita dei Monti kerk.

 

 

Pauselijke basilieken

 

De San Paolo fuori le Mura, de Sint Paulus buiten de Muren, is een van de vier pauselijke basilieken in Rome. De San Paolo werd gebouwd boven het graf van apostel Paulus en ingewijd in het jaar 324. De andere drie pauselijke basilieken zijn de Sint Jan van Lateranen, de Sint Pietersbasiliek en de Basiliek van Santa Maria Maggiore. Alle vier de basilieken hebben een Porta Sancta, een Heilige Deur die alleen tijdens een Heilig Jaar worden geopend. De vier pauselijke basilieken zijn onderdeel van de zeven pelgrimskerken van Rome. De zeven pelgrimskerken werden en worden nog steeds bezocht door pelgrims die naar Rome kwamen, de cirkelvormige route heeft een lengte van circa 20 kilometer.

 

 

Fonteinen Rome

 

Er zijn in Rome veel pleinen met schitterende fonteinen, er zijn 50 monumentale fonteinen en honderden kleinere fonteinen. De meest bekende en de grootste fontein is de Trevifontien aan het Piazza di Trevi. De Trevifontein beeld het temmen van de wateren uit door de mythische god Oceanus. In de fontein worden vaak munten gegooid, volgens de legende zou één munt een terugkeer naar Rome garanderen, twee munten zorgen voor een geliefde en drie munten zelfs voor een huwelijk. De meeste mensen gebruiken de fontein echter als wensput en doen een willekeurige wens. Het geld dat dagelijks in de fontein wordt gegooid gaat naar de liefdadigheidsinstelling Caritas. 

 

Parken en tuinen van Rome

 

Er zijn in Rome veel stadsparken en tuinen, de tuinen liggen vaak rondom voormalige villa’s van Italiaanse aristocraten. Ze zijn vernoemd naar de grondleggers, zoals Villa Borghese en de tuinen van Lucullus, Maecenas, Sallust en Lamian. De meeste parken en tuinen zijn open voor bezichtiging. Aan de noordwestkant van Rome ligt het regionale park Pineto en aan de zuidwestkant van de stad het regionale park Decima-Malafede. In het Villa Ada park wordt jaarlijks een festival georganiseerd “Rome ontmoet de wereld”. Het Villa Doria Pamphili in de wijk Monteverde is het grootste openbare park van Rome. Naast de stadswandelroutes door Rome zijn er wandelroutes in de parken en wandelroutes op thema, zoals de wandeling van Caravaggio of Bernini. Vergelijk de beste hotels in de stad.