San Gimignano

 

San Gimignano ligt in de provincie Siena, 52 kilometer ten zuiden van Florence en 41 kilometer ten noorden van Siena in de regio Toscane in Italië. De plaats wordt ook wel “Stad van de Torens” genoemd, oorspronkelijk stonden er en in het stadje 72 torenhuizen, nu zijn er nog 14. De plaats heeft nog steeds een feodale of adellijke uitstraling en het Historisch centrum van San Gimignano is een werelderfgoed. Rondom het historisch centrum liggen veel kerken. San Gimignano heeft de bandiera arancione, de Italiaanse oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano.

 

Val d’Elsa

 

Val d’Elsa Vallei van de Elsa rivier

 

San Gimignano heeft een mooie ligging op een heuvel in het groene gebied van de Val d’Elsa, de vallei van de Elsa rivier, en ligt op de oude pelgrimsroute Via Francigena. San Gimignano was net als Florence en Siena een Etruskische nederzetting, deze bevolkingsgroep met een hoge ontwikkeling en een rijke cultuur, leefden van circa de 9de eeuw tot de 5de eeuw voor Chr. in het gebied tussen de Arno en de Tiber rivier in Italië. San Gimignano wordt ook wel het hart van de Etruskische gemeenschap genoemd en stond bekend als “stad van de torens”of “delle belle Torri”, de prachtige Torens.

 

Bezienswaardigheden San Gimignano

 

Het driehoekige plein Piazza della Cisterna ligt in het centrum van de stad. Rondom het plein liggen de twee torens van Ardinghelli, het Palazzo Razzi gebouwd in de 13de eeuw en het Palazzo Cortesi. De tweelingtoren van Ardinghelli was eigendom van de belangrijke familie Ghibbelina, ze bouwden deze torens  naar het voorbeeld van de Salvucci torens om te concurreren met de rivaliserende familie Salvucci. Hoe hoger de toren, hoe hoger het aanzien van een familie.

 

Het Palazzo Cortesi staat bekend om de Torre del Diavoli, de Duivelstoren. Volgens een legende was de eigenaar van de toren op reis en na zijn terugkeer was de toren hoger. Dit mirakel werd aan een duivelse macht toegeschreven en de toren kreeg de bijnaam Duivelstoren. De hoge toren heeft een dubbele portaal dat wijst op het vroegere bestaan van een loopbrug. Het gebouw lag in de Goudstraat en op de tweede verdieping lagen de galerie en de werkplaats van de goudsmid.

 

Het plein Piazzo del Duomo was in de middeleeuwen het politieke centrum van San Gimignano. Het plein ligt op een kruising van de pelgrimsroute Via Francigena. Rondom het plein liggen het oude paleis van de Podesta, de Rognosa toren, de Chigi toren, de Torre Grossa en de Salvucci torens.

 

Het nieuwe paleis van Podesta, wordt ook wel het Popolo paleis of het Palazzo Comunale genoemd en is nu het stadhuis van San Gimignano. Er is een mooie binnenplaats; de Loggia del Comune en een museum met kunstwerken uit de dertiende tot de zestiende eeuw van de Florentijnse en Siena scholen met werken van onder andere Coppo di Marcovaldo, Lippo Memmi, Filippino Lippi, de Pinturicchio en Sodomo. Direct naast het stadhuis staat de Torre Grossa, de Grote toren, deze is gebouwd tussen 1300 en 1311. De Torre Grossa is met 54 meter de hoogste toren van San Gimignano. De toren is open voor publiek en kan bezocht worden met het entreekaartje van het museum, vanaf de toren is er een mooi uitzicht.

 

 

Op korte afstand van het nieuwe stadhuis ligt het oude paleis van de Podesta. Het gebouw is nu in gebruik als theater. Het Theater Leggieri heeft een schitterende akoestiek maar slechts 100 zitplaatsen. De Rognosa toren is bijna 52 meter hoog en hiermee de tweede grootste toren van San Gimignano. De Torre Rognosa wordt ook wel de klokkentoren van de Podesta genoemd en staat op het oude Podesta.

 

 

Rondom de stad liggen stadsmuren met toegangspoorten, bastions, bronnen en veel kerken. In het centrum maar meer nog in de directe omgeving is een uitstekende keus in hotels, B&B’s of een Casa rural in elke prijsklasse.