San Nicola Arcella

 

San Nicola Arcella in de Italiaanse regio Calabrië en in de provincie Cosenza ligt negen kilometer ten zuiden van Praia a Mare en vijf kilometer ten noorden van Scalea aan de Golf van Policastro deel van de Tyrreense Zee.

 

Dit deel van de kust wordt ook wel de Riviera dei Cedri genoemd naar de sukadebomen, in het Italiaans Cedro of meervoud Cedri. De Riviera dei Cedri grenst aan het natuurreservaat Valle del Fiume Argentino en dit natuurgebied is onderdeel van het nationale park Pollino.

 

De kustlijn met de sukadebomen is een goede uitvalsbasis voor excursies in de nagenoeg ongerepte natuurgebieden en de zee aan de kust is geliefd bij duikers vanwege het heldere zeewater en de grotten.

 

San Nicola Arcella heeft een mooie ligging deels aan de voet van een heuvel en aan de baai en deels op de heuvel.

 

De stranden liggen aan de voet van de vrij hoge rotsen en er is een natuurlijke haven. De korte wandelpromenade heeft een uitkijkpunt met zicht op onder andere Praia a Mare en het eilandje Dino.

 

Bezienswaardigheden San Nicola Arcella

 

De grot Acro Magno is een van de bekendste bezienswaardigheden van San Nicola Arcella, het is een grote natuurstenen boog met een hoogte van circa 20 meter en het is mogelijk om er te zwemmen of met een bootje onder de Acro Magno door te varen.

De natuurlijke boog is ontstaan door erosie en ligt aan het gelijknamige strand.

 

De Crawford toren is gebouwd op een rotspunt aan de baai ten zuiden van de Acro Magno grot, de toren is genoemd naar zijn laatste eigenaar en is nu eigendom van de gemeente. De Crawford toren is een middeleeuwse toren en gebouwd als verdediging tegen piraten of andere plunderaars vanaf zee. De schrijver Francis Marion Crawford was de zoon van een Amerikaanse beeldhouwer en werd geboren in Italië in 1854. Hij heeft veel romans en historische werken geschreven onder andere over het zuiden van Italië.

 

Het oude dorp van San Nicola Arcella heeft een mooie ligging op een heuvel, met smalle straatjes, historische huizen, restaurants en de San Nicola Tolentino kerk.

 

De kerk heeft de naam van de heilige Nicolaas van Tolentijn die is vernoemd naar Nicolaas van Myra of Sint-Nicolaas omdat zijn ouders tot hem baden om een kind te krijgen. San Nicola Tolentino stond bekend om zijn vrijgevigheid en zijn naamdag wordt elk jaar op 10 september gevierd.

 

Er is vanaf het oude dorp een mooi uitzicht op de baaien en strandjes in de omgeving, in het noorden is het Dino eiland goed zichtbaar en naar het zuiden de hele kust van de Riviera dei Cedri. Aan de kust en in het oude dorp liggen enkele hotels en B&B’s met mooi uitzicht op de zonsondergang en in de meeste hotels is informatie beschikbaar over de omgeving en excursies.