Sant’Agata de’ Goti

 

Sant’Agata de’ Goti in Italië ligt in de regio Campanië en in de provincie Benevento, 38 kilometer ten noordoosten van de stad Napels en circa 40 kilometer ten westen van de stad Benevento. Het stadje heeft een mooie ligging gedeeltelijk gebouwd op een rots op een hoogte van 156 meter. Sant’Agata de’ Goti is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en ligt in de landelijke omgeving van het regionale natuurpark Taburno – Camposauro ten oosten van de berg Taburno.

 

Sant’Agata de’ Goti ligt in de historische regio Samnium in het Italiaans Sannio genoemd, in het gebied woonden de Samnieten van circa 600 v.Chr tot 300 v.Chr. Sant’Agata de’ Goti wordt wel de “Parel van Sannio” genoemd vanwege de mooie en centrale ligging in de historische regio.

 

 

De stad Sant’Agata de’ Goti is gebouwd in twee delen; het Romeinse deel gebouwd op een rots van tufsteen en het nieuwere gedeelte gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Bezienswaardigheden in het stadje zijn onder andere de Kathedraal van Sant’Agata de’ Goti in romaanse en barok stijl met een kleurrijk interieur met fresco’s op de muren en het plafond en een fraai bewerkte keramische vloer. Andere religieuze gebouwen in de stad zijn de San Menna kerk uit de tiende eeuw,  het klooster van San Francesco en de gotische kerk van Annunziata. De vestingwerken zijn nog goed te zien in het oude gedeelte van de stad en opvallend zijn het kasteel en de oude huizen met de hangende tuinen.

 

Taburno Camposauro

 

Het Taburno Camposauro is een bergmassief in de Campanische Appenijnen met als hoogste top de Taburno met een hoogte van 1393 meter, de Romeinen noemden de berg Taburnus. Het gebergte ligt in het gelijknamige regionale natuurpark Taburno – Camposauro en in het gebied zijn historische gebouwen te zien zoals kerken en verdedigingswerken en er liggen wijngaarden in de heuvels waar onder andere de biologische wijn Taburno DOC wordt geproduceerd. In het regionale park liggen veel wandelroutes die een thema volgen in het natuurgebied langs de oude kerken en een abdij of langs de verblijven van kluizenaars en er is een wijnroute.

 

Mela Annurca

 

Een lokaal product is de Melannurca Campana of Mela Annurca, deze appel werd door de Romeinen al geteeld in een vallei tussen de provincies Caserta en Benevento. De Annurca wordt ook wel “koningin van de appels” genoemd, de appel is stevig en knapperig met een zoet aroma en een aangename licht zure smaak. Een opvallend detail is dat de appel niet aan de boom rijpt maar pas in de zon nadat de appel is geplukt. De rode Annurca appel is een belangrijke vrucht in de Campaanse keuken en staat op de voedsel smaken lijst van de Slow Food organisatie en de appel heeft een beschermde geografische aanduiding (BGA). In het stadje en omgeving zijn  B&B’s en enkele hotels en er zijn restaurants met gerechten uit de streek.