Santa Margherita Ligure

 

Santa Margherita Ligure ligt centraal in de Golf van Tigullio, aan de oostkant van de kaap Portofino in de provincie Genua en in de Italiaanse regio Ligurië, drie kilometer ten zuidwesten van Rapallo, 30 kilometer ten zuidoosten van de stad Genua. Santa Margherita Ligure is een kleine havenstad en wordt ook wel de Parel van Tigullia genoemd, het stadje ligt aan de Golf van Tigullio met uitzicht op de Costa dei Delfini; de Dolfijnkust en tussen de groene heuvels.

 

 

De groene heuvels zijn uitlopers van de Ligurische Apennijnen met mediterrane vegetatie, dennenbomen, kastanjebomen en olijfboomgaarden. Een deel van de gemeente Santa Margherita Ligure ligt in het regionale natuurpark Portofino en een deel van kust van de gemeente ligt in het beschermde zeereservaat. In het wapenschild van de gemeente is centraal de afbeelding te zien van een dolfijn in zee die zwemt boven rood koraal op de zeebodem, vroeger werd dit koraal opgedoken. Santa Margherita Ligure is een toeristisch stadje met een aantal bezienswaardigheden.

 

De haven is een jachthaven maar ook een vissershaven voor lokale vissers, het stadje wordt ook wel bezocht door toeristen van cruiseschepen en het is een belangrijke startplaats van regatta’s aan deze kust.

 

Het heiligdom van Nostra Signora della Rosa is gebouwd vanaf de dertiende eeuw in barok stijl met een imposante gevel, twee klokkentorens, een koepel en veel fresco’s in het interieur van de kerk. Andere bezienswaardige kerken zijn onder andere de parochiekerk van San Giacomo di Corte en de kerk van de kapucijnenbroeders.

 

Het kasteel van Santa Margherita Ligure ligt aan de voet van de heuvel waarop de villa Durazzo-Centurione staat. Het kasteel is gebouwd als een fort in de zestiende eeuw en maakt deel uit van de kastelen van Tigullio. Het kasteel is elke dag van binnen te bezichtigen en er zijn wisselende tentoonstellingen met lokale kunst.

 

De villa Durazzo-Centurione ligt op de top van een heuvel op korte afstand van de kerk San Giacomo van Corte en het complex heeft de uitstraling van een  kasteel. In het gebouw is een kunstmuseum gevestigd en het artistieke museum gewijd aan de beroemde lokale schrijver Vittorio Giovanni Rossi. Rondom de villa ligt een Italiaans tuinpark met een indrukwekkende beeldentuin. De tuin en de villa zijn dagelijks geopend voor bezoekers.

 

In de zomermaanden zijn er een aantal regatta’s met zeilwedstrijden of roeiwedstrijden en een aantal culturele festivals. In het animatiepark de “magische fluit” zijn er shows voor kinderen in de maanden juli en augustus. Het toeristen informatiecentrum ligt aan het Piazza Vittorio Veneto, het plein ligt op korte afstand van de haven en het kasteel, vanuit hier worden excursies georganiseerd en er is veel informatie over de activiteiten in het stadje en de omgeving. Er zijn mooie en luxe hotels direct aan het strand, een aantal 4- en 5-sterrenhotels of appartementen.