Sardinië

 

Sardinië is een Italiaans eiland met een oppervlakte van ruim 24.000 vierkante kilometer en 1,6 miljoen inwoners. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari. De vlag van Sardinië is wit met een rood kruis (het St. George kruis) en vier naar rechts kijkende Morenhoofden in elk van de witte vlakken. De aparte vlag wordt hierom ook wel de Vier Moren vlag of “I quattro mori” genoemd.

vlag Sardinie

 

Het eiland Sardinië in Italië ligt ten westen van het vasteland van Italië en ten zuiden van Corsica, rondom het eiland liggen veel kleine eilandjes. Er zijn acht provincies op het eiland: Cagliari, Nuoro, Oristano, Sassari, Olbia-Tempio, Ogliastra, Medio Campidano en Carbonia-Iglesias. Sardinië heeft nog veel onaangetaste natuur met bergen, meren, rotsen en een lange kustlijn met een lengte van ruim 1.800 kilometer. De hoogste berg van het eiland is de Punta la Marmora met een hoogte van 1.834 meter  en ligt centraal op het eiland in het Gennargentu bergmassief.

 

Nationale Parken Sardinië

 

Er zijn ruim 30 natuurgebieden op Sardinië, waaronder het Nationaal Park van de baai van Orosei en Gennargentu (Gennargentu Nationaal Park), het Nationaal Park Asinara, een onbewoond eiland.

 

 

 

Het Nationaal Park Archipelago di La Maddalena is een eilandgroep ten noordoosten van Sicilië met als belangrijkste eiland La Maddalena. Het eiland is bereikbaar met de veerdienst vanuit Palau. Twee Regionale Parken op Sardinië zijn Molentargius en Porto Conte ten noorden van Alghero.

 

Porto Conte en Capo Caccia

 

 

De baai van Porto Conte is een natuurlijke inham van de  Rivièra del Corallo, een kustlijn in het noordwesten van Sardinië richting zuiden naar de vlakte van Nura en de stad Alghero in de provincie Sassari. De Rivièra del Corallo dankt zijn naam aan het rode koraal op de zeebodem. In het noordwesten liggen de Kaap Caccia en het strand Mugoni Pineta genoemd naar de Zeeden of Maritieme den (Pinus pinaster). Aan de voet van de Capo Caccia kliffen liggen de druipsteengrotten Grotta di Nettuno, ze zijn genoemd naar Neptunus de Romeinse god van de zee. De grotten zijn bereikbaar met een boot of met de trap van 654 treden in de klif.

 

Cala Goloritzé

 

Cala Goloritzé ligt bij de stad Baunei in het oosten van Sardinie in Golf van Orosei in de provincie Ogliastra. Cala Goloritze is een natuurmonument en wordt gezien als een van de mooiste stranden van Sardinië. Het witte zand met kleine kiezel strand is ontstaan uit een aardverschuiving en kenmerkend is de natuurlijke boog en de hoge rotsen, favoriet bij klimmers. In een spleet tussen de rosten is een zoetwater bron, de ondergrondse bron mondt uit in zee. Het strand is bereikbaar met een bootje vanuit Baunei of via een (moeilijk) wandelpad over het Golgo plateau.

 

 

Capo d’Orso en Capo Testa

 

Bij de stad Palau aan de noordoostkust van Sardinië ligt de Capo d’Orso, oftewel de Berenkaap genoemd. De klif is onderdeel van een indrukwekkend klif landschap en vanaf hier is er mooi uitzicht op de La Maddalena eilanden en op Corsica. Capo Testa is de meest noordelijke punt van Sardinië. Capo Testa is een klein schiereiland in de regio Gallura met een opmerkelijke vuurtoren, kleine baaien met mooie stranden en veel grillig gevormde rotsen. In de Romeinse tijd werd hier graniet gewonnen en vervoerd naar Rome.

 


 

 

Vakantie Sardinië

 

 

 

 

 

ontdek uniek en mooi Sardinië, incl. auto 

 


 

 

 

 

Bijzondere rondreizen of een unieke culturele vakantie op de Italiaanse eilanden:  

 

cultuurvakantie Sardinie