Saturnia

 

Saturnia ligt in de provincie Grosseto in de Italiaanse regio Toscane, 57 kilometer ten zuidoosten van de stad Grosseto. Het dorp is gebouwd op een vlakte van travertijn op een hoogte van 294 meter ten westen van de rivier Albegna in het heuvelachtige achterland van de Maremma Grossetana met de heuvels Albegna en Fiora. Het stadje Saturnia heeft circa 300 permanente inwoners maar is bijna het hele jaar door een populaire toeristische bestemming vanwege de natuurlijke thermale baden.

 

In het Latijn heette de stad Aurinia, genoemd naar een waarzegster of een zieneres van het Germaanse volk, in de mythologie wordt ze gekoppeld aan de bekendere zieneres Veleda. Aurinia is ook de naam van een plantengeslacht zoals de Aurinia saxatilis; rotsschildzaad, die als bijnaam heeft “mand met goud” vanwege de heldergele bloemen. De Romeinen kregen de Etuskische nederzetting in handen en noemden het Saturnia naar de Romeinse god Saturnus. Volgens de legende richtte hij bliksem naar de aarde omdat hij genoeg had van de strijd tussen mensen, de bliksem spleet een krater waar de hete zwavelhoudende bron ontstond. Het wonderbaarlijke water kalmeerde de zielen van mensen en leidde hen naar een tijdperk van vrede en voorspoed; een gouden eeuw.

 

Terme di Saturnia

 

De Terme di Saturnia of de Thermen van Saturnia liggen op korte afstand van het stadje in een vallei, het bronwater stroomt ondergronds door de vulkanische berg Amiata. Het water van de Amiata berg ligt op een diepte van zo’n 200 meter en hoopt zich op met zwavel, hierna stroomt het ondergronds naar de bronnen over een lengte van circa 30 kilometer. Het zwavelhoudende water in de thermische bronnen heeft een constante temperatuur van 37,5 graden en staat bekend om zijn mineralen en therapeutische eigenschappen van ontspanning en welzijn. Het is een groot gebied met warmwaterbronnen en watervallen in een natuurlijke omgeving. Het water stroomt met een snelheid van ongeveer 800 liter per seconde waardoor het water in de bronnen steeds wordt vervangen en schoon is.

 

De bekendste watervallen zijn de Mulino waterval en de Gorello waterval. Baden in de natuurlijke bassins is gratis en er is het Spa en Golf resort Terme di Saturnia met een medisch team, fysiotherapie en wellness faciliteiten.

Het is ook mogelijk om alleen een dag naar het hotel te gaan voor een behandeling of therapie of om te golfen, naast het luxe hotel zijn er andere hotels of een Casa rural.

 

In de directe omgeving liggen archeologische bezienswaardigheden, een aantal middeleeuwse dorpen en het Italiaanse regionale natuurpark Maremma in de gelijknamige streek met het karakteristieke landschap.