Scalea

 

Scalea in de Italiaanse regio Calabrië ligt vijf kilometer ten zuiden van San Nicola Arcella en tien kilometer ten noorden van Santa Maria del Cedro in de provincie Cosenza aan de Kaap Scalea. Het stadje ligt aan de Riviera dei Cedri genoemd naar de sukadebomen in de omgeving en Scalea is genoemd naar een ladder of een trap vanwege de terrasvormige bouw van de oude stad.

 

De Talao toren is gebouwd in de zestiende eeuw als onderdeel van een systeem van kusttorens langs de Tyrreense kust en gebouwd als verdediging tegen piraten of andere aanvallers zoals de Turken. De Aragonese toren is de bekendste bezienswaardigheid van Scalea. De Torre Talao werd gebouwd met hulp van de lokale bevolking, elke inwoner moest bijdragen aan de bouw van de imposante toren met praktische hulp of met geld. In totaal waren er ruim 300 torens langs de kust met uitzicht op zee en met zicht op de torens ten noorden en ten zuiden van het uitkijkpunt. Het zwavelhoudende water van de bron aan de voet van de Talao toren wordt gebotteld.

 

 

Scalea heeft een mooi historisch centrum met veel smalle straatjes en trappen. De kerk van Santa Maria d’Episcopio of de Madonna del Carmine is gebouwd in de achtste eeuw maar ingrijpend gerenoveerd in de achttiende en de negentiende eeuw. Madonna del Carmine werd op 7 maart 1875 na een cholera-epidemie tot beschermvrouwe van Scalea uitgeroepen.

 

De Cimalonga toren ligt aan de rand van het historische stadje, het is een ronde toren in Aragonese stijl gebouwd in de vijftiende eeuw. In de toren zijn vondsten te zien van archeologische opgravingen bij de oude stad Laos.

Langs de stadwal zijn nog de restanten te zien van het Normandische kasteel en in de smalle straatjes zijn enkele Italiaanse restaurants.

Scalea heeft een goed strand en voor de kust ligt de Ajnella klif, in de directe omgeving liggen enkele zeegrotten en het is een mooie kust om te zwemmen of te duiken.

 

Santa Maria del Cedro

 

Santa Maria del Cedro ligt tussen de kustplaatsen Scalea en Diamante, de belangrijkste bezienswaardigheid is het Castello di San Michele ook wel het Castello dell’Abatemarco genoemd. Het Kasteel van San Michele is genoemd naar de kerk die hier stond en gewijd was aan de aartsengel Michaël.

 

 

De naam Castello dell’Abatemarco is afkomstig van de rivier Abatemarco, het kasteel of het fort ligt dicht bij de rivier. Het Kasteel van San Michele is een Normandisch kasteel gebouwd in de elfde eeuw en de restanten van het fort en de kerk liggen in een mooi landschap.

 

De stad Scalea is een goede uitvalsbasis tijdens een vakantie voor excursies naar het nationale park Pollino of naar bergdorpen in de omgeving zoals Orsomarso. Scalea is in de zomermaanden aan de kust een vrij drukke toeristische bestemming met een ruime keus in hotels, het verschil tussen de relatieve drukke stranden in de zomer en de stille oude stad op de heuvel is groot.