Scanno

 

Scanno ligt in de Italiaanse provincie L’Aquila in de regio Abruzzen en de gemeente ligt deels in het nationale park Abruzzo, Lazio en Molise. Scanno heeft een mooie ligging in de heuvels op een hoogte van 1050 meter en is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en van de Bandiera Arancione. Deze Oranje Vlag is een keurmerk van de Touring Club Italiano, de vlag staat voor de kwaliteit van toerisme, gastvrijheid en milieu in stadjes of kleine gemeenten met maximaal 15.000 inwoners.

 

Het Lago di Scanno is een meer ten noorden van het stadje en in de directe omgeving liggen de skigebieden van Passo Godi en Monte Rotondo, de hooglanden van Monte Greco, Pantaniello Meer en het natuurreservaat Gorges de Sagittarius. Scanno komt regelmatig in het nieuws als een van de meest gefotografeerde dorpen van de regio vanwege de mooie ligging maar ook vanwege de Marsicaanse bruine beer. Deze beer leeft in het nabij gelegen nationale park en wil nog wel eens op zoek gaan naar voedsel in het stadje. Scanno werd al bewoond in de Romeinse tijd en heeft een aantal bezienswaardigheden.

 

 

De kerk van de Madonna della Valle of de kerk dell’Assunta ligt op het gelijknamige plein en is de belangrijkste kerk van de stad. De oorspronkelijke bouwperiode is waarschijnlijk de twaalfde eeuw, de kerk is regelmatig gerestaureerd, vooral na aardbevingen, en heeft nu een Romaanse stijl maar is gebouwd met een lokale steensoort. Andere bezienswaardige kerken in het stadje of de directe omgeving zijn de kerk van San Rocco, de San Giovanni Battista kerk en de kerk van San Michele Arcangelo met een mooi barok interieur. Er zijn ook een aantal paleizen of villa’s te zien, fonteinen en standbeelden zoals een bronzen standbeeld van paus Johannes Paulus II. Opmerkelijk in het stadje zijn de “Scannobogen”, de Romeinse bogen van natuursteen zijn gebouwd bij de oude stadsmuren of als doorgang naar het oude centrum boven de smalle straten maar soms ook om twee huizen met elkaar te verbinden.

 

In het historische centrum zijn een aantal goudsmeden, een van de oude ambachten in het stadje. Er is ook een wolmuseum en een traditionele klederdracht die gedragen werd bij huwelijken en nu nog wordt gedragen tijdens het jaarlijkse festival Ju Catenacce op 14 augustus. Tijdens dit festival is er een huwelijksfeest, een parade, ceremoniële dansen op het plein en er worden traditionele zoete gerechten uitgedeeld. De restaurants in Scanno staan bekend om hun lokale keuken met streekgerechten van oude recepten en ingrediënten uit de bergen. Het is een mooie omgeving voor agriturismo met kleinschalige hotels en pensions en voor ecotoerisme met veel activiteiten in een fascinerend landschap en een mooie natuurlijke omgeving.