Scilla

 

Scilla ligt in het zuiden van de Italiaanse regio Calabrië, tien kilometer ten zuidwesten van Bagnara aan de Costa Viola, zo genoemd vanwege de kleuren van het landschap bij zonsondergang. Scilla is ook de naam van de blauwpaarse sterhyacint maar de naam van deze plaats is waarschijnlijk afkomstig uit de Griekse mythologie omdat de rots met een hoogte van 91 meter waar een gedeelte van de stad op ligt zou lijken op het zeemonster Skylla.

De naam van de plaats Scilla is in ieder geval al heel oud en gebaseerd op de poëtische ligging in de natuurlijke omgeving tussen de blauwe zee en de groene bergen.

 

Scilla is onderverdeeld in drie wijken, het historische centrum van Scilla heet San Giorgio en ligt rond het plein Piazza San Rocco. Het Piazza San Rocco is een groot plein of meer een soort terras op een rotsachtige bergrug met uitzicht op de Straat van Messina. Op het plein staat de kerk van San Rocco en het stadhuis. San Rocco of Rochus van Montpellier is de beschermheilige van Scilla. In het historische centrum ligt ook de oude stad Bastia met lage huizen en smalle straatjes.

 

Chianalea ligt aan de noordkant van de klif met het kasteel van Scilla, het district Chianalea is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italie. Het kasteel van Scilla of het Kasteel Ruffo is een fort gebouwd door Anaxilas, tiran van Reggio Calabria, in de zestiende eeuw is het gerestaureerd. Bij de vesting staat een kleine vuurtoren en aan de voet van de rots ligt de vissershaven. In het kasteel is het regionale centrum voor het herstel van de historische centra van Calabrië gevestigd en er zijn tentoonstellingen te zien. De wijk Chianalea heeft als bijnaam “klein Venetië van het zuiden” omdat de huizen van de visserswijk dicht bij zee zijn gebouwd. De naam Chianalea is afgeleid van het woord voor zwaardvis, een van de belangrijkste activiteiten van de vissers van het dorp was de vangst van zwaardvissen. Men had veel respect voor deze vissers en ze werden wel “de bewakers van de zee” genoemd.

 

Chianalea heeft een kort strand gescheiden door de hoge rots, het lange strand ligt aan de kust bij de wijk Marina Grande. De vissershaven is een belangrijke haven van de Costa Viola, bij slecht weer in de omgeving van de Straat van Messina kunnen boten hier een veilige haven vinden.

 

Marina Grande Scilla of Marina di Scilla ligt in een grote inham tussen twee rotsen, op het strand wordt jaarlijks het feest gehouden ter ere van de beschermheilige San Rocco.

Er is een ruime keus in hotels en B&B’s in de verschillende wijken van de stad Scilla maar ook in de directe omgeving van de stad aan de Costa Viola.