Sicilië

 

Sicilië is een Italiaans eiland met een oppervlakte van ruim 25.000 vierkante kilometer en vijf miljoen inwoners. De hoofdstad van Sicilië is Palermo. De vlag van Sicilië bestaat uit twee driehoeken, een gele driehoek als symbool voor de stad Corleone en een rode driehoek als symbool voor de stad Palermo. In het midden van de vlag staat een triskelion (een drie-eenheid symbool) in de vorm van een Gorgonion hoofd (ter bescherming tegen kwade krachten), drie benen en drie aren van tarwe. De tarwe zou verwijzen naar Sicilië als de “graanschuur” van Rome. De vlag wordt in het Italiaans wel  “Trinacria” genoemd.

vlag Sicilie

Natuur Sicilië

 

Sicilië in Italië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en wordt van het vasteland van Italië gescheiden door een smalle zeestraat, de Straat van Messina. Ten oosten van Sicilië ligt het vasteland van Italië en ten zuiden van Sicilië ligt Malta. Sicilië is opgedeeld in negen provincies: Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Syracuse en Trapani. Sicilië is grotendeels heuvelachtig en heeft een kustlijn van bijna 1.500 kilometer lengte. Sicilië en de kleine omliggende eilanden hebben een aantal actieve vulkanen.

 

De vulkaan Etna, met een hoogte van 3.320 meter is de hoogste actieve vulkaan van Europa. Er zijn circa 90 beschermde natuurgebieden op Sicilië waarvan vier als Regionaal Park: Parco Etna, de Alcantara kloof en rivier in de provincie Messina en het Madonie Park in de provincie Palermo met het Madonie gebergte en enkele van de hoogste bergen in Sicilië. Het grootste natuurpark van Sicilië is het Nebrodi natuurpark met veel meren en bergen.  

 

 

Cultuur Sicilië

 

Sicilië is, naast de natuur, een eiland met een groot aanbod aan cultuur, zoals de majestueuze Normandische gebouwen in Palermo en Monreale, de archeologische bezienswaardigheden van Agrigento, Cefalu, Enna, Selinunte, Ragusa, Syracuse, Taormina en de oude Hellenistische stad Segesta. Een aantal plaatsen zijn een werelderfgoed:

 

Het archeologisch gebied van Agrigento, in het zuidwesten van Sicilie, werd oorspronkelijk door Griekse kolonisten gesticht en het was één van de grootste steden van de oude Mediterrane wereld. De Vallei van de Tempels is het grootste deel van het bebouwde deel van de oude stad en haar openbare monumenten. De tempel van Zeus was één van de grootste Griekse tempels. Naast de restanten van veel verschillende tempels, zoals de tempels van Castor, Pollux of Concordia, ligt het hele gebied in een bosrijke omgeving en is er een archeologisch museum.  

 

Het werelderfgoed Val di Noto is een historische provincie in het zuidoosten van Sicilië, die nu uit acht steden bestaat: de Laat-Barokke steden van Val di Noto. De steden laten het hoogtepunt en de laatste bloei van de barokke kunst in Europa zien.

 

Syracuse en de Rotsnecropolis van Pantalica. De necropolis van Pantalica zijn vier dodensteden met ruim 5.000 rotsgraven in het oosten van Sicilië. Het oude Syracuse is de stadskern zoals Griekse kolonisten deze hebben gesticht. Door Marcus Tullius Cicero werd Syracuse omschreven als de grootse en de mooiste Griekse stad van Sicilië. Te zien zijn onder andere de restanten van de tempel van Apollo, de tempel van Athina en een Ionische tempel en de grotten Oor van Dionysius. Het hele gebied is een unieke overlevering van drie eeuwen ontwikkeling mediterrane beschaving.

 

De Villa Romana del Casale bij de plaats Piazza Armerina ligt in centraal-Sicilië, er zijn vooral veel mooie vloermozaïeken te zien. De decoratieve mozaïeken zijn uitzonderlijk vanwege de artistieke kwaliteit en de omvang. 

 

Cefalu

 

Het meest schilderachtige stadje van Sicilië is wellicht Cefalu in het noorden van Sicilië. Het kan er in de zomermaanden redelijk druk zijn want het is één van de meest populaire toeristenplaatsen van het eiland. Neemt niet weg dat, de van oorsprong Griekse stad, zonder meer sfeervol is met de Kathedraal van Cefalu, twaalf andere kerken, een aantal paleizen, een vissershaven, talloze restaurantjes en, voor wie wil, een levendig nachtleven.

 

 

 

Taormina

 

Taormina, met de vulkaan Etna op de achtergrond, is ook een populaire plaats, in het noord-oosten van Sicilie. Taormina staat vooral bekende om de mooie stranden en de kabelbaan die naar de stranden gaat. Er zijn enkele bezienswaardigheden zoals het Teatro Antico, het oude theater van Taormina, en het Corvaja Paleis. In de zomermaanden zijn er festivals in Taormina, een dansfestival, een filmfestival en het Giuseppe Sinopoli Festival, een festival geheel gewijd aan de Italiaanse dirigent.

 


Vakantie Sicilië

 

Ontdek authentiek Sicilië, verblijf in een echte agriturismo of op een azienda, hoe Siciliaanser, hoe beter. Mooi gelegen acco, vlucht en auto om het eiland in al z’n facetten te beleven : verken Sicilië, het andere Italië, Eliza

 

 

Kleinschalige appartementen en authentieke en romantische hotels of een goed georganiseerde fly drive op Sicilië. Alle reizen bij Ilios zijn inclusief de vlucht, een auto en een bijzonder gelegen accommodatie.

 

vakantie Sicilië :  bijzonder, kleinschalig en authentiek

 

 

 


 

Bijzondere rondreizen of unieke cultuurvakantie 

 


 

 

Sicilië biedt voor elke vakantieganger wat wils: van knusse, kleinschalige hotels tot luxe resorts in zowel Giardini Naxos als Taormina. Kies bv voor een hotel met wellness center of voor aan appartement met uitzicht op de Etna of direct aan het strand met watersport of met een adembenemend uitzicht op de Ionische Zee. Extra bij deze vakanties: maak een excursie naar de Griekse wereld op Sicilië bij Sunweb:  vakantie Sicilië