Siena

 

De stad Siena ligt in de gelijknamige provincie in de regio Toscane in het noordoosten van Italië. Siena was net als Florence een Etruskische nederzetting. De Etrusken, een bevolkingsgroep met een hoge ontwikkeling en een rijke cultuur, leefden van circa de negende tot de vijfde eeuw v. Chr. in het gebied tussen de Arno en de Tiber rivier in Italië.

 

Siena Italie

 

Siena is een typisch middeleeuwse stad, er zijn veel bezienswaardigheden en het historisch centrum van Siena is een Unesco werelderfgoed monument.

 

Bezienswaardigheden Siena

 

Veel bezienswaardigheden liggen aan het Piazza del Campo, het stadsplein in het centrum van Siena. Centraal op het plein staan het Palazzo Publico en de Torre del Mangia, vanaf hier is het Piazza del Campo waaiervormig ingedeeld in negen segmenten, een verwijzing naar de Sieneense gildenraad: de “Raad van Negen”.

 

Op het plein wordt twee keer per jaar een beroemde paardenrace gehouden; de Palio delle Contrade. De parade van de Palio wordt traditiegetrouw geopend door de vaandeldragers van Montalcino. Een Italiaans spreekwoord luidt: “Wie Siena zegt, zegt Palio” omdat de paardenrace en Siena onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. De eerste foto (rechts) is de paardenrenbaan , de tweede foto is de menigte tijdens de Palio. 

 

Het Palazzo Publico is gebouwd tussen 1297 en 1310, het wordt gezien als een van de mooiste gotische paleizen van de regio Toscane. De benedenverdieping van het paleis is gebouwd van natuursteen, centraal op de gevel van het paleis is het wapen van de familie de Medici te zien. Aan de linkerkant staat de Torre del Mangia, de klokkentoren met een hoogte van 102 meter en met schitterend uitzicht op Siena. Het Palazzo Publico is nu in gebruik als stadhuis en op de tweede verdieping is een museum; het Museo Civico. Er is een ook Zaal van de Negen; de Sala dei Nove, met een serie fresco’s van Ambrogio Lorenzetti genaamd “Allegorie van de Goede en Slechte regering”.

 

De Kathedraal van Siena of de Duomo de Siena (Dom van Siena) is gebouwd tussen circa 1263 en 1370 en ligt op het hoogste punt van de stad Siena. Naast de kathedraal staat de 77 meter hoge campanile (klokkentoren). De Kathedraal van Siena is gebouwd met een opvallende zwart-wit marmeren structuur en is een van de belangrijkste voorbeelden van gotische architectuur in Italië.

 

 

In het interieur van de kathedraal zijn ook veel zwart-wit marmeren elementen te zien, zoals de vloer en de apsis (nis). Het baptisterium of de doopkapel ligt onder het koor van de Duomo en is gebouwd tussen 1317 en 1325 en via een trap bereikbaar. Op de wanden en het plafond zijn fresco’s te zien en er is een mooi doopvont van marmer en brons.

 

De Pinacoteca Nazionale Siena is een nationaal museum en het belangrijkste staatsmuseum van Siena. In het museum zijn werken uit de late middeleeuwen en de renaissance van Italiaanse kunstenaars te zien. Er zijn veel schilderijen met goud achtergronden uit de veertiende en vijftiende. Het Pinacoteca Nazionale is gevestigd in de Palazzo Brigidi en de Palazzo Buonsignori op de Via San Pietro.

 

De Sint Dominicus Basiliek of Basilica di San Domenico is in gotische stijl gebouwd tussen 1226 en 1300 op de San Domenico heuvel in de Via Campo Regio binnen de stadsmuren en in het historisch centrum van Siena. Aan de rechterzijde van de San Domenico staat de Santa Catharina kapel met als belangrijkste relikwie het gemummificeerde hoofd en een vinger van Catharina van Siena.

 

Catharina van Siena was een belangrijke mystici van de rooms-katholieke kerk, ze werd heilig verklaard in 1939 en tot een van de patroonheiligen van Italië uitgeroepen.

 

De kerk St. Augustine of Sant’Agostino is gewijd aan de heilige Augustines van Hippo. Met de bouw van de kerk en het aangrenzende klooster werd begonnen in 1258 door de Augustijnen, tussen 1747 en 1755 werd de kerk gerestaureerd. Naast de St. Augustine staat de San Giuseppe kerk gewijd aan Jozef van Nazareth.

 

Andere bezienswaardigheden in Siena zijn onder andere nog een aantal kerken en musea en het Santa Maria della Scala, vroeger een belangrijk ziekenhuis, nu een museum.

 

 

Ten zuiden van de stad ligt het mooie heuvellandschap en werelderfgoed Val d’Orcia. Ambrogio Lorenzetti, een Sienese kunstschilder, schilderde in het Palazzo Publico van Siena in 1338 en 1339 in de Sala della Pace; de Zaal van de Vrede, een fresco op de muur. Het thema van deze fresco was: “de Effecten van Goed Bestuur op het platteland”. Lorenzetti schilderde het ideale landschap, een model van duurzame ontwikkeling van het platteland in een kunstzinnige creatie. Het ideale esthetische landschap werd vervolgens in werkelijkheid gecreëerd in de Val d’Orcia. Er is een uitstekende keus in goed betaalbare hotels, appartementen of een B&B in het centrum van Siena of in de landelijke omgeving.