Sirente-Velino

 

Het regionale natuurpark Sirente-Velino ligt in de provincie L’Aquila en in het westen van de Italiaanse regio Abruzzen. Het Regionaal Natuurpark Sirente-Velino heeft een oppervlakte van ruim 543 vierkante kilometer, in het natuurgebied liggen de bergmassieven Monte Velino en Monte Sirente die samen de bergketen Sirente-Velino vormen. Deze bergketen ligt in de Apennijnen en het hoogste punt is de berg Velino met een hoogte van 2487 meter. De hoogste piek in de Monte Sirente heeft een hoogte van 2349 meter in het gelijknamige bergmassief.

 

Op de Monte Sirente liggen gletsjers die diepe kloven hebben veroorzaakt zoals de kloven van Celano met een diepte van bijna 200 meter en een breedte van circa vijf meter. De kloven zijn alleen begaanbaar voor geoefende wandelaars. In het gebied van de Sirente is ook een inslagkrater gevonden veroorzaakt door een meteoriet, de krater met een breedte van circa 140 meter is nu een klein meer. In het natuurgebied liggen onder andere een aantal bergdorpen met bezienswaardige kerken, kloosters, kastelen, torens en de archeologische opgraving Alba Fucens. Er zijn twee wintersport bestemmingen met de skigebieden Campo Felice en Ovindoli.

 

Het is een vrij rotsachtig gebied met onder andere de grotten van Stiffe en er is een rijke flora en fauna. In de bossen groeit vooral beuk en berk, er zijn ruim 1900 plantensoorten waargenomen waaronder zeldzame orchideeën soorten. In het natuurgebied zijn ruim 140 soorten vogels waargenomen met veel soorten roofvogels. In het natuurpark leeft verder de Italiaanse wolf en de Abruzzengems is in een speciaal beschermingsgebied geplaatst.

 

Rocca di Mezzo

 

In het stadje Rocca di Mezzo is het informatiecentrum voor bezoekers van het regionale natuurpark. Het stadje trekt zowel in de zomer als in de winter toeristen en ligt op korte afstand van de skipistes Campo Felice en Ovindoli. Populaire wintersport activiteiten zijn cross-country skiën, langlaufen en ski-alpinisme of toerskiën. In de zomer is het een populair gebied voor wandelingen op een van de bergpaden of in een kloof, bergbeklimmen, het bezichtigen van grotten of een tocht langs de bergdorpen met veel kerken, kloosters en kastelen.

 

 

De bekendste en meest bezochte bezienswaardigheid in deze omgeving is de archeologische opgraving Alba Fucens. In Rocca de Mezzo zijn goede hotels en pensions maar ook in de omliggende stadjes. Informatie over de mogelijkheden in het regionale natuurpark ligt bij de meeste hotels en er kan ook een gids worden geregeld of vervoer naar een vertrekpunt of aankomstpunt van een wandeling in het vrij ruige berggebied.