Sorano

 

Sorano ligt in de provincie Grosseto in het zuiden van de regio Toscane in Italië, het middeleeuwse stadje ligt in een heuvelachtige omgeving en is gebouwd op een rots van tufsteen boven de rivier Lente. De Lente rivier is een zijrivier van de Fiora rivier en de bron van de rivier ligt in een tufsteengebied dat gekenmerkt wordt door middeleeuwse dorpen, vestingwerken en grotten in een gebied dat al door de Etrusken en de Romeinen werd bewoond. De historische stadjes in het tufsteengebied liggen in de gemeenten Pitigliano en Sorano. Het stadje Sorano ligt op een hoogte van 379 meter met mooi uitzicht op de vallei en heeft als bijnaam “Stad van Tufsteen” en het heeft de bandiera arancione; de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano.

 

 

Bezienswaardigheden Sorano

 

Het stadje is een doolhof van straatjes, bogen, binnenplaatsen, trappen en kelders uitgegraven in het tufsteen. De kelders werden vooral gebruikt om de oogst van landbouw producten op te slaan. Een deel van de oude stadmuren en de poorten Porta di Sopra en Porta dei Merli zijn nog te zien. Het fort Orsini ligt in het bovenste deel van het historische centrum van Sorano en is oorspronkelijk gebouwd in de veertiende eeuw. De familie Orsini nam het fort over aan het einde van de dertiende eeuw, het kasteel is de kern van de vesting. Het hele complex valt nu onder het Museum van de Middeleeuwen en de Renaissance met tentoonstellingen en vondsten uit de regio.

 

De Masso Leopoldino of de Rocca Vecchia ligt tegenover het fort in het noordwesten van Sorano, delen van het fort Masso Leopoldino zijn verloren gegaan door erosie van het tufsteen. Het gedeelte waar de kerk stond is gerestaureerd en is nu een groot terras met de klokkentoren en een panoramisch uitzicht op de omliggende heuvels. De kerk van San Niccolo ligt ook in het historisch centrum.

 

Het Citta del Tufo archeologisch park is een archeologisch gebied tussen Sorano en Sovana met grotten, een aantal Etruskische necropolissen en de oude nederzetting Vitozza met grotwoningen van de Etrusken en de Romeinen.

In het tufsteen zijn in totaal ruim 200 grotten gevonden, de grotten liggen langs een wandelpad in het bos boven de vallei van de Lente rivier.

In de directe omgeving zijn nog een aantal landelijk gelegen dorpen zoals Pitigliano en ten zuiden van het stadje liggen de thermale bronnen van Sorano. Het Meer van Bolsena in de aangrenzende regio Lazio ligt 35 kilometer ten zuidoosten van het centrum en 35 kilometer ten westen liggen de thermale bronnen van Saturnia.

Er is een ruime keus in goede hotels, appartementen of een Casa rural in het centrum en de omgeving.