Sorrento

 

Sorrento in Italië ligt aan de noordkust op het schiereiland Sorrentine in de regio Campanië, 48 kilometer ten zuiden van de stad Napels en met een mooie ligging aan de Golf van Napels. Aan de noordkust van het schiereiland liggen de plaatsen Massa Lubrense, Meta, Piano di Sorrento, Sant’Agnello, Sorrento en Vico Equense.

 

De stad Sorrento ligt op een hoogte van 50 meter en is gebouwd op donkere kliffen van vulkanisch gesteente met uitzicht op de Vesuvius en de Golf van Napels. In het gebied liggen veel citroenboomgaarden en van de Sorrento-citroen wordt de likeur Limocella gemaakt. De stad is veel bezocht door beroemde schrijvers en musici zoals Enrico Caruso, Luciano Pavarotti, Lord Byron, John Keats, Goethe, Charles Dickens, Richard Wagner, Henrik Ibsen, Maksim Gorky en Friedrich Nietzsche.

 

Er zijn verschillende films in de stad opgenomen en er is jaarlijks een filmfestival, het belangrijkste feest van de stad is elk jaar op de donderdag en Goede Vrijdag voor Pasen met een processie en andere festiviteiten.

Sorrento heeft een historisch centrum met pleinen, bezienswaardige gebouwen, straten met cafés en straatjes met winkeltjes met handgemaakt keramiek, kantwerk en groot en klein houtsnijwerk.

 

Het Piazzo Tasso is het centrale plein in de stad, op het plein staan ​​twee beelden: in het midden staat een standbeeld van de beschermheilige van de stad: Antonino da Campagna of Antonius van Sorrento, geboren rond het midden van de zesde eeuw. Aan de zuidkant van het plein staat een standbeeld van de Sorrentijnse dichter Torquato Tasso, geboren in de zestiende eeuw en auteur van het beroemde epische gedicht “Gerusalemme liberata” of “Jeruzalem verlost”.

 

De kathedraal van Sorrento is oorspronkelijk gebouwd in de elfde eeuw op de restanten van een Griekse tempel maar herbouwd in romaanse stijl in de vijftiende eeuw. De beroemde dichter Torquato Tasso werd in deze kerk gedoopt. Andere bezienswaardige kerken zijn onder andere de Basiliek van Sant’Antonino, een monumentale basiliek uit de elfde eeuw met de relikwieën van de beschermheilige van de stad. De kerk van San Paolo met het gelijknamige klooster gebouwd in barok stijl en het heiligdom van de Madonna del Carmine oorspronkelijk uit de derde eeuw maar later herbouwd.

 

De stad heeft een kleine haven en ligt in een baai aan de voet van de kliffen waar de stad op staat. In de haven liggen vissersboten, rondvaartboten en er meren vaak cruiseschepen aan. Er zijn veerbootverbindingen naar onder andere Napels en het eiland Capri maar ook naar het eilandje Ischia en naar de plaatsen Positano en Amalfi aan de Amalfikust. Langs de kust liggen oude monumentale villa’s die nu soms in gebruik zijn als hotel. Sorrento heeft een mooie ligging voor een vakantie en is een goede centraal gelegen uitvalsbasis voor het bezichtigen van onder andere Napels, Pompeï, de Vesuvius, de Amalfikust en het eiland Capri. Er is een ruime keus in luxe hotels of B&B’s bij de haven, in het centrum of langs de kust in een oase van rust tussen de dennenbomen maar wel vlak bij zee.