Spoleto

 

Spoleto ligt in de Italiaanse regio Umbrië in de provincie Perugia, 30 kilometer ten noorden van de stad Terni en 65 kilometer ten zuiden van de stad Perugia. Spoleto ligt aan de zuidkant van de Valle Umbra op een hoogte van 396 meter, de stad had een belangrijke strategische ligging en wordt al sinds de oudheid bewoond. In de tijd van de Longobarden werd Spoleto de hoofdstad van het gelijknamige hertogdom en in de renaissance periode werd de stad een belangrijk cultureel centrum van de regio. De stad heeft een historisch centrum, veel bezienswaardigheden en de kerk van San Salvatore is een werelderfgoed.

 

Bezienswaardigheden Spoleto

 

De kathedraal van Spoleto is de belangrijkste kerk van de stad en werd gebouwd tussen 1151 en 1227 in romaanse stijl. De kerk heeft een mooie gevel met acht rozetten en een mozaïek met een afbeelding van Christus op de troon tussen de Madonna en San Giovanni Evangelista.

De klokkentoren aan de linkerkant van de kerk is gebouwd in de dertiende eeuw met een achthoekige torenspits.

Het interieur van de kathedraal is gerenoveerd in barokstijl in de zeventiende eeuw, er zijn veel kapellen, iconen, fresco’s van bekende schilders en een hoofdaltaar te zien.

 

De kerk van San Salvatore in Spoleto is gebouwd in de Longobardische architectuur stijl en maakt deel uit van het werelderfgoed Longobarden in Italië. De kerk is gebouwd in een romaanse stijl rond de achtste eeuw met in het monumentale interieur een aantal zuilen.

 

Het klooster van Sant’Agata ligt in het archeologische gebied van Spoleto, het klooster werd aan het einde van de veertiende eeuw opgericht door benedictijnse nonnen. In het klooster is het nationaal archeolgisch museum gevestigd met drie verdiepingen en het Romeinse theater. Het theater is gebouwd rond de eerste eeuw v.Chr. en ligt binnen de oude stadsmuren.

 

Andere bezienswaardige kerken zijn onder andere de kerk van Sant’Ansano bij het marktplein in het historische centrum naast de Boog van Drusus en Germanicus. De Boog van Drusus is een Romeinse boog uit het begin van de eerste eeuw. De Basiliek van Sant’Eufemia ligt ook in het historische centrum en is gebouwd in de twaalfde eeuw in romaanse stijl. De kerk San Pietro extra Moenia is gebouwd tussen de twaalfde en zeventiende eeuw in romaanse en barok stijl, de term extra Moenia verwijst naar de locatie buiten de stadsmuren.

 

De meest bekende bezienswaardigheid van Spoleto is het fort Rocca Albornoziana, het fort ligt op de top van een heuvel met mooi uitzicht op de stad. Het fort Rocca Albornoziana is gebouwd in middeleeuwse stijl tussen 1363 en 1367 door de architect Matteo Gattapone voor kardinaal Albornoz. Het gebouw is zo ontworpen dat het niet alleen een imposante vesting maar ook een comfortabele residentie was voor de gasten van de kardinaal. Het gebouw is gerestaureerd en nu eigendom van het Nationaal Museum van het hertogdom Spoleto. Het is een groot museum met 15 kamers met een gevarieerde collectie van sarcofagen, vloermozaïeken, sculpturen en oude fresco’s uit de vierde tot de vijftiende eeuw.

 

De Ponte delle Torri of de Brug van de Torens is een opvallend aquaduct waarschijnlijk gebouwd in de veertiende eeuw, aan de uiteinden van de brug liggen de twee forten Rocca Albornoziana en Fortilizio dei Mulini. De forten moesten de brug bewaken omdat het aquaduct de stad bevoorraadde met water. Het fort Mulini; het fort van de molens was een belangrijke uitkijkpost tussen de heuvels en de brug. Het fort is nu gedeeltelijk een ruïne maar de aanwezige toren benadrukt nog wel het vroegere belang van de brug. In het verleden was het Mulini fort ook een belangrijke graanmolen en er zijn plannen om het complex te restaureren.

 

Er zijn een aantal wandelpaden vanaf de burg naar het heilige bos van Monteluco, een bos met vooral oude steeneiken maar ook grotwoningen van kluizenaars en het heiligdom van San Francesco.

 

In het centrum van Spoleto aan het Piazza della Liberta is een toeristen informatiecentrum met gidsen en folders van de bezienswaardigheden, de wandelpaden, excursies in de omgeving of een rondleiding met een gids. Er is ook veel informatie over de festivals in de stad zoals het Festival Due Mondi; een groot internationaal festival elk jaar in de maand juli.

Er is een ruime keus in hotels en appartementen in het centrum of in de omliggende heuvels met mooi uitzicht.