Subiaco

 

Subiaco ligt in de provincie Rome en in het noorden van de regio Lazio in Italië, 70 kilometer ten oosten van de stad Rome. De kleine stad ligt op een hoogte van 408 meter in de hoogste vallei van de Aniene rivier. Het stadje is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en bekend om de toeristische en religieuze bezienswaardigheden.

 

De beschermheilige van de plaats is Benedictus van Nursia. Benedictus (480-547) was een Italiaanse christelijke monnik en stichter van de benedictijner orde, in totaal zijn er door hem dertien kloosters gesticht voor monniken in Subiaco voordat ze naar Monte Cassino verhuisden. Van de dertien kloosters gesticht door St. Benedictus, bleef alleen het huidige klooster van Santa Scolastica of St. Scholastica over, binnen het klooster staat de gelijknamige kerk.

 

 

De abdij Rocca van Subiaco of de Rocca dei Borgia werd gebouwd aan het einde van de elfde eeuw, oorspronkelijk ontworpen als een vesting met een gevangenis, uitkijktoren en een kapel. Het fort of het kasteel werd beschadigd door een aardbeving in 1349 en verlaten, aan het einde van de vijftiende eeuw werd het fort gerestaureerd door kardinaal Rodrigo Borgia.

 

Aan het einde van de achttiende eeuw werd het fort door architect Pietro Camporese in opdracht van Paus Pius VI nogmaals ingrijpend gerenoveerd en werd onder andere de opvallende klok geplaatst, hierna verbleven er verschillende pausen. Het complex bestaat nu uit drie gebouwen met nog veel originele kunstwerken zoals opmerkelijke fresco’s.

 

 

Het Klooster van San Benedetto of het Santuario del Sacro Speco staat in een holte van een rotswand. De Sacro Speco is de grot waar St. Benedictus ruim een jaar als kluizenaar woonde voordat hij de dertien kloosters liet bouwen voor de monniken in de Aniene vallei. Het klooster van San Benedetto heeft een bijzondere ligging en bestaat uit een ingewikkeld labyrint van kamers, kerken en kapellen deels uitgehouwen in de rotsen. Er is een bijzondere verzameling van fresco’s en een standbeeld van San Benedetto.

 

De Ponte di San Francesco is een middeleeuwse boogbrug over de rivier Aniene en is gebouwd halverwege de veertiende eeuw. In het stadje Subiaco zijn nog twee kerken, een plein, winkels, een aantal goedkope hotels of een B&B en restaurants. Het regionaal natuurpark Monti Simbruini grenst aan de gemeente, het is een groot natuurgebied met heuvels, bergen, bossen, grotten, kloven en een skigebied. In Subiaco zijn twee toeristeninformatie centra met wandelkaarten van het natuurpark en de mogelijkheden van excursies of andere activiteiten.